Назад

Четвърто издание на Фестивала за дизайн "Мелба"


Шест видни представители на европейската дизайн сцена участват в четвъртото издание на фестивала "Мелба" (https://festival.melba.bg/)

От 11 до 21 ноември в София ще се проведе "Мелба" – единственият фестивал за дизайн в София. 

Фестивалът се реализира с подкрепата на Столична община – Програма "Култура".

Четвъртото издание миксира различни дисциплини на дизайна в еднодневен симпозиум с лекции на шестима представители на европейската дизайн сцена, традиционната вече изложба с най-доброто от българския дизайн през последната година, работилници, дискусии, няколко международни изложби и специално издание на глобалната мрежа от събития Creative Mornings.

Тази година темата за устойчивата мода и дизайн е застъпена в няколко от формите на фестивала. За три издания – 2018, 2019 и 2020 година, фестивалът успя да подчертае потенциала на дизайна, да запали сътрудничества, да привнесе ценен международен опит и да представи местните творци в международен контекст.

Централното събитие в "Мелба" е еднодневният Международен симпозиум на 13 ноември, за който тази година в София ще гостуват представители на европейската дизайн сцена в областта на илюстрацията, графичния дизайн, устойчивата мода и дизайн, културния и артмениджмънт и продуктовия дизайн.

Сред звездите на събитието е Ектор Аюсо – основател и директор на прочутия фестивал OFFF, който представя най-доброто от визуалната култура вече 20 години.

Дизайн кураторът и културен продуцент Ейдийн Маккол управлява и курира 100 Archive, платформа за комуникационен дизайн в Ирландия от 2012 насам, и има завидно портфолио от работа за Музея Victoria and Albert и Дизайн музея в Лондон.

Патрик Харджей е международно известен мултидисциплинарен илюстратор, графичен дизайнер и изследовател, който си сътрудничи с брандове и организации като Amnesty International, British Airways, BMW, Levi's, New Scientist Magazine и др.

Проф. Клаудия Швац е преподавател по моден мениджмънт в Mediadesign University of Applied Sciences в Мюнхен, с фокус върху устойчиви принципи в управлението на веригите за доставки в глобалната модна индустрия.

Herrmann & Coufal e прочуто чешко дизайн студио, носител на международни награди като Red Dot през 2019 г. за устойчиви градски мебели, наградата за Чешки дизайн на годината за 2020 г. в осем категории, Elle Decoration International и Designblok Diploma Selection.

Тази година за пръв път има и българско участие – илюстраторката и артдиректор Мила Лозанова, която ще представи своя проект за мащабна артнамеса в градската среда.

Събитието ще се предава и онлайн на живо. Всички международни лекции ще са на английски, без симултанен превод на български език.

Изложбата „Преглед на българския дизайн“ е годишната селекция на организаторите на фестивала "Студио Комплект", която представя актуалното състояние на българския дизайн. Тя събира реализирани проекти в различни сфери на дизайна, като графичен, моушън, продуктов, социален, интериорен дизайн, типография, бижу, мода и още. Обединяващата тема тази година е „Стойността на дизайна“. Откриването на изложбата е и откриващото събитие за фестивала – на 11 ноември от 19:00 часа. Ще може да бъде разгледана в "КО-ОП" на бул. „Янко Сакъзов“ № 17.

Дискусията и презентациите на тема: “Устойчиви практики в дизайна” е на 16 ноември от 18:30 ч. в  „Мисия 23“, с участието на три европейски компании, които водят важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация – Шора Келе (Унгария), Джош Брито (основател на MakeGrowLab, Полша) и Атанас Енев и B2N (основател на Biomyc, България).

Работилницата Baby One More Time кани посетителите да направят своя чанта или несесер от стари винили, събирани от предходни издания на фестивала МЕЛБА и от Чешкия център.

Работилница DO IT USE IT пък предлага на желаещите да си направят една от символните лампи на Herrmann & Coufal със самите тях.

Изложбата „Бъдещето на живота“ в „Склада“ на ул. „6 септември“ №55А показва новаторски методи, чрез които словенският дизайн отговаря на бъдещите предизвикателства пред нашето общество чрез продукти, които умело съчетават местните материали с традиционното занаятчийство.