Назад

Изложба „„Кино истории помежду“ (откриване: 25.11.2021 г. с вернисаж 16:00 - 19:00 ч. в РИМ - София)

 

„Кино истории помежду“

(изложба)
 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СОФИЯ представя „Кино истории помежду“. Изложбата е реализирана сред експонатите от постоянната експозиция на Музея. Откриването е на 25 ноември 2021 г. (четвъртък) с вернисаж между 16:00 - 19:00 ч. (последен час на влизане 18:30 ч.). Експозицията продължава до 16 януари 2022 г.


Проектът „История помежду“ отново гостува в пространствата на Регионалния исторически музей - София (пл. „Бански“ 1). Третото издание внася детайли към основната историческа линия в постоянната експозиция по отношение на развитието на българската кинематография.

Разказите са предадени от кинокритика д-р Деян Статулов. Възприемат се като поредица от случки, обогатяващи познанията за отделни кинотворби. Същевременно, това е хронологичен пъзел, представящ историческите превратности, при които функционира седмото изкуство в България.

В изложбата „Кино истории помежду“ се открояват следните тематични акценти:

  • Описано е началото на българското кино с първия филм „Българан е галант“ на Васил Гендов;
  • Направена е ретроспекция на процеса по създаването на законова рамка по отношение на българското кинопроизводство;
  • Киното, поставено в полето на цензурата и критиката, е друга отправна точка в изложбата, включени са разкази за филмите „А бяхме млади“ и „Цар и генерал“;
  • Успехите в сферата на детското кино са подобаващо отбелязани с конкретни примери;
  • Маркирана е виртуозността по отношение на изразните средства в българското кино чрез подробности за филма „Иконостасът“, направен по мотиви от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев;

„Кино истории помежду“ може да бъде разгледана в периода 25 ноември 2021 - 16 януари 2022 г. Продължение е на изложбите от поредицата „История помежду“, гостували в Регионалния исторически музей - София през миналата 2020-а. Посещенията се осъществяват при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.


*Проектът „История помежду“ се осъществява от Фондация „Изкуство - дела и документи“ като част от Календара на културните събития на Столична община.
Куратор на изложбата „Кино истории помежду“ е Весела Ножарова.