Назад

Градска игра „Място до прозореца“ на известната чешка художничка Катержина Шеда

Софийска градска художествена галерия

представя

МЯСТО ДО ПРОЗОРЕЦА


ул. "Казбек", "Манастирски ливади-запад"

31 октомври – 1 ноември 2020

10:00 – 17:00 ч.

Проект на международно известната чешка художничка Катержина Шеда ще бъде реализиран в София на 31 октомври и 1 ноември 2020 г. в квартал "Манастирски ливади-запад" под формата на градска игра с участието на хора от квартала и гражданите на София.

На 31 октомври и 1 ноември 2020 г. в софийския квартал „Манастирски ливади-запад“, ул. „Казбек“, от 10:00 ч. до 17:00 ч. ще се осъществи художественият проект „Място до прозореца“ на Катержина Шеда. Създаден специално за този квартал, проектът ще се реализира през  2020 и 2021 г. Чрез него художничката кани хората от района и гражданите на София да се включат в акция под формата на градска игра, като споделят идеите и визиите си за промяна и облагородяване на мястото. "Манастирски ливади-запад" е един от кварталите в София, в който най-вече проличава проблемът с презастрояването; липсата на основна инфраструктура като улици и тротоари, оскъдните зелени площи, отсъствието на публични сгради и детски градини.

Характерно за проектите на Катержина Шеда е работата ѝ с общности най-често под формата на градски игри с участието на голям брой хора. Тя се интересува от всекидневния живот и обстоятелства на дадено място, като се стреми да ги подобри, промени или да ги представи от друга гледна точка. Всеки един от проектите ѝ е вдъхновен от наблюдението върху рутинни, съвсем обикновени дейности или действителност, върху която художничката намира начин да въздейства. Участниците в нейните акции са хиляди жители на малки населени места, квартали или градове. Те стават герои в истории чрез прости действия, които извършват заедно със своите съседи, съграждани или други хора в ежедневното им обкръжение.

„Място до прозореца“: Кога? Къде? Как?:

На 31  октомври и 1 ноември от 10:00 ч до 17:00 ч.  хората ще могат да излязат на разходка с кола със семейството или приятелите си, да паркират на някое от освободените места на ул. „Казбек“ в "Манастирски ливади-запад", да изберат прозореца с най-неприятната гледка и да нарисуват върху стъклата на автомобила си какво искат да добавят или да променят в това място. Техните идеи и коментари ще бъдат заснети и показани в рамките на изложба в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия през декември 2020 г. Най-добите предложения ще получат награда, а всички идеи ще бъдат публикувани и представени така, че да бъдат видими и разбрани от кмета на София и хората от общината.

Катержина Шеда е реализирала свои проекти по целия свят – от Силиконовата долина в Америка до Чернобил в Украйна. Нейните работи са били показвани в Тейт Модерн, Лондон, Документа в Касел, Венецианското биенале и много други международни платформи и пространства за изкуство. За представянето си в ключовия международен форум за съвременно изкуство Документа 12 в Касел през 2007 г. Катержина Шеда създава проект за квартал в родния си град Бърно, чрез който успява да сближи хората като ги провокира да се обърнат един към друг и да видят общата среда, в която живеят. През 2011 г. художничката кани хората от село Бедроховице в Чехия да се преместят в околностите на Тейт Модерн в Лондон и за един ден да правят същите неща, с които обичайно прекарват почивните си дни. Целта е хората да погледнат на себе си от друга гледна точка на новото място и да се обединят около общи действия и активности, за които в работните дни нямат време и които сплотяват тяхната общност и разнообразяват живота им. Сред по-новите ѝ проекти е инициативата „Нещо за нещо“ в Норвегия през 2019 г., при която на туристите се предоставя безплатен ербиенби престой в добре оборудвана каравана срещу извършване на някаква помощ или услуга.

Проектът „Място до прозореца“ е подкрепен от Министерство на културата в Чехия, Чешки културен център в София, Столична община, район "Витоша", Софийска градска художествена галерия. Той ще се състи по инициатива на Софийска градска художествена галерия – филиал галерия „Васка Емануилова“ и сдружение „Заедно за "Манастирски ливади-запад“.

 www.placebythewindow.com