Назад

Фестивалът за съвременен цирк Мини Артфест (от 2 до 18 октомври, на паркинга на зала "Универсиада")

Фестивалът за съвременен цирк Мини Артфест се завръща със своето юбилейно 10-то издание от 2 до 18 октомври на паркинга на зала "Универсиада" https://www.facebook.com/events/838607746908017/?event_time_id=838607773574681

И ако миналогодишното издание на фестивала беше подарък за децата на София, провел се в дните около 1 юни, то сега събитието ще е буквално за всички, с акцент към градския човек, който иска да се потопи в атмосферата на тайнството, наречено „Съвременно цирково изкуство“, да научи механизмите му, да разбере посланията му, да преживее емоцията му. И всичко това от извора!

Мини Артфест 10 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.
Фестивалът се организира с подкрепата на Столична община, Програма „Европа“, Френски институт, Италиански Културен институт, Програма „Театроскоп“ и Цирк „Иванов“.

Фестивалът започва в петък, 2 октомври, с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ (Freaks), основано на движение, манипулация на предмети и магия, и фотографска изложба на ексцентрични костюми и съответен пърформанс – „Дрехи за трансцедентност“ (Clothes for Transcendence). Футуристичната и дори постапокалиптична и постпънк концепция е на британския артист Николас Макартър, а снимките – на българина и основен двигател на Мини Артфест Гео Калев. Ще преживеем стила и естетиката на отхвърлените и самотните, обитаващи изоставени фабрики, блатисти виадукти и маргинални депа. Фотографиите ще могат да бъдат разглеждани през цялото време на фестивала.

В събота ще гледаме 2 представления – българско и италианско. Първо, родното име Ashton Ka ще представи атракцията на живата статуя, а след това италианското дуо Masawa ще впечатли зрителите с шоуто си V.O.G.O.T., което стъпва на сетивната връзка между мъжа и жената като предизвикателство, приключение и богатство на човешкото общуване.

В неделната вечер е кулминацията на Мини Артфест 10 с гвоздея в програмата – представлението Instable на Les hommes penches от Франция, което проблематизира ранимото битие на артиста и поета, самоизграждащ се сред заобикалящия го прозаичен свят. В момента представлението прави турне из Балканите, като една от спирките му е именно България и Мини Артфест. Разбира се, в последната вечер ще бъде връчена и голямата награда на фестивала – Златна мравка.

Ще има и съпътстваща разнообразна музикална програма с концерти на импровизатора от „СътвориМи“ Konstantin Kuchev, Mihaela Mártinn, The Bedlam Club и DJ Africando.

Фестивални работилници (workshops)
Unicycling – Sofia Unicycle Club
Акро йога – Акро йога София
Балансиране със стъкло – Duo Sense
Циркова площадка – Мини артфондация
Стойка на ръка – Галина Рьом-Ройбек
Жонглиране – Димитър Германов

Една от най-вълнуващите части на Mini Art Festival е възможността да участвате в работилници с местни и международни художници.
Някои работилници са с безплатен вход, други са с малка такса за участие.
Във всички работилници ще има лесен достъп до дезинфекция, ръкавици и вода.
Прочетете повече за всички семинари на miniartfest.com
Билети в мрежата на EVENTIM.bg

Събитие във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/838607746908017/?event_time_id=838607773574681