Назад

Джаз, етно музика и класика в новата приказка на Фортисимо Фамилия – “Приказка за кларинет” на 25 октомври в 11:30 часа, зала “България”

 

Каква е ролята на кларинета в симфоничния оркестър, кои музикални стилове му се доверяват и още любопитни факти ще разкажат Фортисимо Фамилия в поредния си образователен концерт на 25 октомври в 11:30 часа, зала “България”.

Кларинетът има огромен диапазон от лек и топъл тембър, и позволява на изпълнителите много възможности. Той е музикален инструмент от групата на дървените духови инструменти. Създаден е през 1690 година от видния майстор на музикални инструменти Йохан Денер в Нюрнберг на базата на старинен френски инструмент chalumeau шалюмо. Изобретеният от Денер кларинет отначало бил много просто устроен. След това инструментът изминава дълъг път на развитие, за да достигне до днешния си усъвършенстван вид. Днес може да бъде чут да изпълнява както пиеси на Брамс, Моцарт и Карл Мария фон Вебер, така и сонатата за кларинет и пиано на Бърнстейн.

Освен всичко това магията на кларинета съхранява най-добрите черти на българската народна музика, тъй като най-добре му пасват нейните неравноделни ритми.

Солист в “Приказка за кларинет” е Михаил Живков. А приказната разходка ще бъде поверена на актрисата Илиана Коджабашева, която почитателите на Фортисимо Фамилия са гледали в концертите “Пълнолуние”, както и в ролята на чудноватия Дикенсов герой Оливър Туист. А оркестърът на Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на Славил Димитров.

Семейните концерти на Фортисимо Фамилия до края на 2020 година са:

"Дива симфония" – Дан Браун

29 ноември 2020, неделя, 11:30 ч., голяма зала "България"

диригент: Найден Тодоров

 

“Лешникотрошачката” – П. ИЧайковски

20 декември 2020 неделя, 11:30 ч., голяма зала “България”

диригент: Максим Ешкенази