Назад

"Избухване: Епидемии в един свързан свят“ – фотодокументална изложба в Столична библиотека от 5 до 12 октомври

На 5 октомври от 11 часа 2020 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще се състои откриването на двуезичната фотодокументална изложба „Избухване“ (Outbreak Epidemics in a Connected World) на Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. В България експозицията се представя по инициатива на Американския център към Столична библиотека с подкрепата на Посолството на САЩ в София. Изложбата ще бъде открита от съветника по обществените въпроси в Посолството на САЩ Дрейк Уайзърт.

Изложбата под мотото: „Светът е свързан повече от всякога с глобалните пътувания и търговия, с технологиите и с нашите микроби“ е адаптирана версия на голяма експозиция в един от най-посещаваните природни музеи в света – Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. Експозицията „Избухване“ е открита през 2018 г., в чест на 100-годишнината от грипната пандемия от 1918 г. и ще бъде експонирана до 2021 г. Изложбата е гостувала в повече от 100 институции: университети, библиотеки, болници, посолства, читалища, музеи, летища от над 30 държави. Всички придружителни текстове на експозицията са преведени на националните езици в гостуващите страни.

18 пана представят връзките между човешкото здраве, животинския свят и околната среда. Основните теми на експозицията са: пренасянето на микробите от животните към хората и влиянието на околната среда за разпространението на патогенните бацили; появата, разпространението и лечението на болестите СПИН, Ебола, Зика, туберкулоза, Covid-19; изследването на епидемиите и ролята на личното поведение, обществените промени и общата координация за намаляване на огнищата на смъртоносни болести.

„Искаме хората във всички страни, независимо от различните социални условия, да имат ефективни начини за информация и комуникация относно инфекциозните болести – „Един Свят. Едно здраве.“ Както и да повишим осведомеността относно пандемичните рискове и да обезопасим хората в нашия глобален свят “ – казва Сабрина Шолтс, водещ куратор на експозицията „Избухване“ на Националния природонаучен музей.

Изложбата ще бъде отворена за посетители в Столична библиотека до 12 октомври, а после ще гостува в Пловдив и Варна.