Назад

Награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти 2021

 

Асоциация за развитие на София, Столична община, "Каритас София" и представителството на ВКБООН в България връчиха първите награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти днес, 17 декември, в СофияЛаб. 18 декември е международният ден на мигранта – на тази дата през 1990 г. ООН приема Международната конвенция за защита на правата на работниците – мигранти и на членовете на техните семейства. По този повод наградите целят да отличат фирми, които назначават и задържат мигранти в екипите си, да им дадат обществено признание за насърчаване на многообразието и включването на работното място и да популяризират добрите практики за професионално развитие на всеки.

“София винаги се е стремяла да бъде град, който е отворен към културните многообразия, уменията да живеем заедно, да водим града си към просперитет. Вие сте хората, които с професионалните умения и със сърцата си давате възможност на мигрантите, които са принудени да търсят дом на друго място. В живота е много важно да се живее с достойнство, а работата и заетостта са достойнство“ – каза Малина Едрева, председател на комисията по култура, образование и многообразия в Столичния общински съвет.

„Наемането на хора в уязвима ситуация е висша форма на отговорност – от една страна към самите тях и от друга към местната общност. Адмирации към всички работодатели, които поемат съвестно тази отговорност!“ – допълни Цветомир Думанов от "Каритас София".

Наградите са и част от дейността на новото Бюро за информация и услуги за чуждестранни граждани, което се създаде и заработи от октомври тази година с общите усилия на СО, АРС, БЧК, с подкрепата на "Пазари Запад" и ВКБООН, съфинансирано от ЕС чрез Фонд "Убежище, миграция и интеграция" по проект "Свързване".  

“Благодарности на Столична община, Асоциация за развитие на "София и Каритас" за сътрудничеството и партньорството, защото развитията, които виждаме в София през последните години, са възможни благодарение на това, че работим заедно” – изтъкна Петя Ковачева от ВКБООН.

КНСБ, БТПП, членовете на Работната група по интеграция събираха номинации, а организациите – инициатори избраха и победителите в 5 категории – области, особено релевантни за успешната интеграция на чуждестранните граждани. Победителите през 2021 г. имат съществен принос да намалят бариерите пред мигрантите на трудовия пазар и да подпомогнат интеграцията и разбирателството в общността на София и околностите ѝ.

В категория "Устойчив ангажимент към служители – мигранти" бе отличена фирмата „Конвой-Уорлд“ АД, водещ производител и дистрибутор на стоки за бита, с производствена база в района на Нови Искър. Фирмата вече повече от 5 години наема търсещи закрила и получили статут граждани на трети страни. Освен така нужната работа, като социален отговорен работодател "Конвой" предоставя адрес, жилищно настаняване и цялостна подкрепа с други необходими услуги като записване в детска градина, личен лекар и др. В момента в "Конвой" работят 4 служители от Сирия и Пакистан.

В категория "Зелени работни места за граждани на трети страни" наградата получи „Франсизкуп“ – дружество, което се занимава с рециклиране на стартери и алтернатори и тяхната продажба в страната и чужбина.  В момента във "Францизкуп" работят 3 момчета от Афганистан, които имаха шанса да получат своята първа работа в компанията. Фирмата предлага и безплатно жилищно настаняване. 

В категория „Работодател с отношение към майките и жените“ наградата получи "Ейнджъл Бейби" ООД, фирма за дрешки за деца от 0 – 4 години и текстил за детската стая. Тази година "Ейнджъл Бейби" ООД нае 3 жени от Афганистан и Йемен и е в очакване на разкриване на още 2 работни позиции за уязвими жени, като заявиха  желание да наемат и квалифицирани  мъже.

В категория „Съчетаване на работа и учене“ победи "Ортотех" ООД, най-големият български производител на ортопедични медицински изделия. В момента в "Ортотех" работят 2 момчета от Афганистан, на който им се предоставя не само обучение на работното място, но и възможност да съвместяват работния процес с курсовете по български език.

В категория „Работа в екип“ отличието отиде при "ТераСтоун", българска компания с предмет на дейност внос, дистрибуция и директна продажба на гранитогрес, подова керамика, санитарен фаянс, технически мрамор и гранит.  В "ТераСтоун" работят 3 души от Сирия, които получиха пълна подкрепа и приемане от екипа. И реализираха  успешното им включване като равностойни колеги в един по-добър работещ екип.

“Благодаря за тази награда. Аз споделих тази новина с колегите и те са много щастливи, че по такъв начин се връща позитивна обратна връзка към нас” – заяви Георги Гюров от "Ортотех".

„България има нужда от попълнения в кадрите – от млади хора, които да се приобщават и социализират. По този начин развиваме българската икономика и държавата просперира“ – Кирил Ангелов, "Францизкуп" ЕООД.