Назад

Кметът Йорданка Фандъкова ръководи щаба и участва в учение за реакция при бедствия и аварии във Военна академия

"Столична община разработи планове за реакция при кризи и при химически аварии. Те са изключително важни и затова провеждаме учение за реакция. Превенцията е много важна", това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при провеждането на учение за реакция при бедствия, което се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Важна е координацията между институциите, районните кметове и различните дирекции.

В учението взеха участие началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов, зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, заместник-кметът на София Ирина Савина, представители на БЧК, кметове на райони и директори на дирекции на Столична община.

Ситуацията на обучението е при обявено „бедствено положение“ на територията на Столична община след възникнало земетресение с магнитуд от 6.3 по скалата на Рихтер с епицентър 15 километра югозападно от София. Кметът на Столична община като председател на оперативния щаб е свикала всички отговорни сектори. По първоначални данни най-тежко е положението в районите "Овча купел" и "Витоша". Предприети са нужните мерки.

В рамките на учението бяха взети мерки за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-спасителни работи при земетресение, управление на дейности по спасяване, симулиране на провеждането на възстановителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Главен секретар на щаба е Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“, чиито екипи са на терен.

Учението е компютърно подпомагано и се провежда с цел проверка степента на усвояване на плана за защита. Столична община разполага и с полигон с модулни площадки за обучение на действия при различни кризи.

Генерал-майор Груди Ангелов представи приложимостта на системата за командване и управление SITA WARE и на симулационната система за моделиране на действията на войски JCATS.

Фотограф: Гео Калев