Назад

68 души са включени в доброволното формирование на Столичната община

"Общо 68 души са включени в доброволното формирование на Столичната община. Ние първи сформирахме доброволно формирование за реакция при овладяване на бедствия и извънредни ситуации през 2011 г." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на новата база на доброволното формирование и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Панчарево в присъствието на главен комисар Николай Николов и Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“.

5 декември е Международен ден на доброволеца. Сградата, която е ремонтирана с доброволен труд и средства от общината, ще се ползва от доброволното формирование заедно с Аварийна помощ и превенция. В нея ще се поемат сигналите за реакция в районите "Панчарево", "Младост" и "Витоша".

Доброволците на Столичната община са преминали първоначално обучение към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и са включени в специализирани обучения в Център за професионална квалификация в Монтана за действия при бедствия и извънредни ситуации.

Досега доброволците са участвали при потушаване на пожарите в местността Бистришко бранище в Природен парк „Витоша“ през 2012 г., както и над Кресна през 2017 г. и на аварийно-възстановителни дейности в жилищния блок в Бухово тази година. Подпомогнаха аварийно-възстановителните работи след наводненията в кв. „Аспарухово“ на Варна през 2014 г. и в Мизия през 2014 г. Участваха в дейности по почистване на коритото на река Искър и изграждането на диги.