Назад

Кметът на София Йорданка Фандъкова запали първата свещ на Ханука в Софийската синагога

Еврейската общност отбелязва празника на светлината и доброто Ханука. В Софийска синагога бяха запалени осем свещи в ритуалния свещник, наричан ханукия. Празникът продължава осем дни. Той символизира връзката на евреите с древните макавайци, които успяват да защитят вярата си и да възстановят храма.

Деца и възрастни се събраха в Централната софийска синагога в София, за да отбележат Ханука.

Първата свещ на Ханука запали кметът на София Йорданка Фандъкова. "За мен е огромна чест да съм с всички вас тази вечер, за да се потопим заедно в празника Ханука и да съпреживеем отново посланието за победата на светлината и доброто. Доброто е там, където има светлина. Светлината осветява пътя, по който всички заедно трябва да вървим, както в този град сме го правили заедно вече десетилетия наред. Хармония и разбирателство, мъдрост и толерантност – това е същността на духовната светлина, която е озарявала и ще озарява нашата София." Това каза в приветствието си в Синагогата кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя запали първата свещ в ритуалния свещник на олтара.

"Символично запалваме отново свещите, за да покажем, че в нашия град ние нямаме съмнение кое е добро" – посочи също Фандъкова. Тя благодари на еврейската общност – на всички, "които вършите добро и укрепвате хилядолетния дух на София, на нашата споделена мъдрост от вековете. С общи усилия ще съхраним постигнатото и ще го предадем на децата и внуците си, за да могат един ден да кажат: "Те вярваха и работиха за доброто. За това добро, което е немислимо без образованието на нашите деца, без подготовката им за живота в добро училище" – каза също кметът на София.

На празника присъстваха доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", София Коен и много граждани от еврейската общност в София.