Обратно Завърши първият шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“



„Площад „Славейков“, огласен от красивите думи на най-добрите млади поети на София! Радвам се, че в първия шампионат по поезия „Млада метафора“ успяхме да провокираме стотици ученици от софийските училища да се включат в надпревара, посветена на словото. Браво на екипа на Столична библиотека и благодарности към всички творци, участвали като лектори и арбитри!“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Той връчи наградите на победителите от НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с ръководител Ивана Танушева, както и на подгласниците от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ с ръководител Калоян Христов. 

Финалният двубой от шампионата по поезия се проведе на 29 юни на площад "Славейков", арбитри бяха Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев и Иван Ланджев.

„Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища“ е инициатива на Столична библиотека, която се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Култура". Целта на проекта, проведен в сътрудничество с Регионално управление на образованието – София-град, е да се укрепят и повишат културните и читателските компетенции и знания на учениците, тяхната мотивация за включването им в културния живот на столицата, като се провокира креативното развитие на младите творци сред учениците в горен курс на обучение (8. – 12. клас). 

Първият етап, проведен през април и май, включваше работилници с поета Бойко Ламбовски (творческо писане), с актьора Стефан Щерев (сценично представяне на текстове), с актьора, музикант и поет Стефан Вълдобрев (съчетаване на поезия и музика). Арбитри на срещите бяха Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, проф. Пламен Дойнов, доц. Йордан Ефтимов. 

Предстои издаване на сборник с най-добрите стихове на младите поети, както и създаване на видеоклипове с техни творби.