Обратно Засаждат „зеления трамвай“ в линейния парк на бул. „Македония“

 

Започна поставянето на тревните чимове в новия линеен парк по продължението на бул. „Македония“ в София. Покрай релсите на трамвая между пл. "Руски паметник" и бул. „Христо Ботев“ предстои да бъдат засадени над 1500 кв. м култивирана трева, която ще завършва цялостната архитектурна композиция на пространството, превръщайки го в „зелен остров“ в самия център на града. Проектът за линеен парк е на френското бюро „Вилмот архитекти“. 

„По-голямата част от растителността в парка е вече посадена. Инфраструктурно вече са оформени пероните, пешеходните алеи и велоалеята. След като монтираме парковата мебел в специализираните кътове за отдих, паркът ще получи своя цялостен облик“. Това коментира зам.-кметът по строителство в СО инж. Ангел Джоргов.

Към момента по-голямата част от растителността в новия парк е вече засадена. В пространството между спирките бул. „Македония“ и „Руски паметник“ има над 150 нови дървета от вида липа, над 10 000 храсти и цветя.

Припомняме, че непосредствено преди откриването на строителната площадка по бул. „Македония“ 32 от дърветата там, които попадаха в обхвата на ремонта, бяха извадени със специализирана техника и преместени в Южния парк.

Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) по него се реализират от Столична община по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.