Обратно Започна Софийският фестивал на науката

11-ото издание на Софийски фестивал на науката (Sofia Science Festival) беше открито днес в „София Тех Парк“. Фестивалът традиционно се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните ѝ събития.

На откриването на форума присъстваха официалните гости: Мирослав Боршош –   заместник-кмет на Столична община, Малина Едрева – председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, Н.Пр. Роб Диксън – посланик на Великобритания в България, проф. Николай Денков – министър на образованието и науката, Кирил Петков – министър на икономиката и Тодор Младенов – изпълнителен директор на Sofia Tech Park.

„Виждам нещо изключително днес тук – как младите хора се отварят с огромно любопитство към това, което се случва в света около тях. Със сигурност, науката е поредица от знания, които се доказват по логичен начин. Но за мен науката е преди всичко огромно любопитство към всичко, което се случва по света“ – каза г-н Боршош.

„Благодарение на Софийския фестивал на науката, подкрепян от Столичната община, децата и младите хора се учат на любопитство, а любопитният човек е този, който движи света, който задава въпроси. Нуждаем се от хора, които не могат да бъдат лъгани, от хора, които задават въпроса „Защо това е така?“ и още по-важния въпрос :„Как може да се промени, как може да стане по-добре?“. Затова този фестивал е толкова ценен и се радвам, че сме партньори дълги години“ – добави заместник-кметът по култура и образование на София.

Бяха приветствани и наградени младите призьори от третото издание на Националния конкурс по компютърна лингвистика, организиран от БАН. Мирослав Боршош връчи сребърните отличия – на Сияна Павлова и Василена Лазарова от София. „На всички ни предстои сериозна работа, за да останат в България тези млади хора“ – обърна се г-н Боршош към представителите на държавната власт. 

Софийският фестивал на науката ще продължи в „София Тех Парк“ през уикенда, а на 17 и 18 май – дигитално.

 

Снимки © Ико Медиа