Обратно Започна пролетно почистване на София

Столична община организира традиционно пролетно почистване, което тази година е разделено на два етапа. От 26 април започна почистването на замърсени терени и нерегламентирани сметища. Замърсените терени са предварително картирани. Това съобщи Николай Кючуков, началник сектор в Столичен инспекторат.

Поради ограниченията на пандемията от коронавирус, мероприятията ще се проведат на два етапа.

Първият е от 26 до 30 април 2021 г. В него се почистват нерегламентирани сметища с помощта на фирми-спонсори, които участват с техника, те събират и транспортират отпадъците до депо „Враждебна“. Установени са 26 замърсени общински терени със строителни и смесени отпадъци, които ще бъдат почистени.

Вторият етап ще е в периода 17 до 23 май 2021 г. и ще премине под мотото „Да подготвим градът ни за лятото“ и предвижда почистване на паркове, градинки и крайградски пространства. В него се очаква да се включат повече граждани.

Столичен инспекторат ще подпомогне с консумативи /ръкавици и чували/ и логистика всяка гражданска инициатива по почистване на градинки и околни пространства. При необходимост, заявки може да бъдат отправяни към районните инспекторати и на тел. 987 5555

В „Люлин“ на мястото на нерегламентирано сметище – парк

В момента в район „Люлин“ се облагородява, след почистване ареал, за който е разработен устройствен план. Ще бъда обособен подход от „Люлин“, при бул.“Петър Дертлиев“ към зелена територия и Западен парк.

Преди години тези места в „Люлин“ бяха замърсени от отпадъци, но успяхме да ги почистим, да проведем процедура за устройствен план и сега да започнем работа по облагородяване на терена, каза кметът на „Люлин“ Милко Младенов.

На територия около 10 хил. кв м ще бъдат разположени две детски площадки, фитнес на открито, паркови алеи и площадка за кучета. Предвижда се до края на годината да има и пешеходно мостче за пряк достъп до парка.

Почистен от графити е пешеходният подлез, свързващ кварталите „Захарна фабрика“ и „Света Троица“. Премахването на повече от 80 кв.м следи от мастила и спрейове е извършено изцяло ръчно, като за целта са използвани екологосъобразни материали, щадящи повърхността на стените и околната среда. След приключване на почистването, в подлеза е направена и цялостна дезинфекция.

Продължава и миенето на територията на 11 столични района – „Средец“, „Красно село“, „Сердика“,  „Подуяне“, „Слатина“, „Триадица“, „Красна поляна“, „Илинден“, „Надежда“,  „Младост“ и „Нови Искър“ – с. Войняговци, с. Локорско и с. Чепинци. Дейностите се изпълняват по улици и булеварди, по които се движи градски транспорт, натоварени улици в районите.