Обратно Заместник-кметът на СО Йоана Христова откри семинар на Световната банка за качеството на въздуха

”В последните години дебатът за качеството на атмосферния въздух тръгваше и завършваше в Столична община," – това сподели Йоана Христова, зам.-кмет на СО, на регионален семинар за качеството на атмосферния въздух на общинско ниво, организиран от Световната банка. Събитието има за цел да представи за първи път практически инструменти, които могат да се ползват от общините – за оценка на емисиите, разходи в сектор битово отопление, насоки за изготвяне на проектни предложения.

Христова сподели, че по предварителните данни за 2019 г. Столична община няма превишения на средногодишната норма за ФПЧ10 на нито една от АИС за мониторинг, но все още има предизвикателствата, свързани с броя на превишенията. Затова се изпълнява и трета по ред програма за качество на въздуха. Тя се спря на основните замърсители в градска среда и  изброи част от мерките, които общината е предприела за справяне със замърсяването на въздуха. Една от тях е модернизацията на градския транспорт. Други мерки, върху която акцентира, е намаляване на емисиите от битовото отопление и представи програмите за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища на 20 000 домакинства с нови екологични, поставяне на филтри на комините, повече миене и метене на улиците.

„Когато говорим за  качество на атмосферния въздух, е време да започнем да поставяме човека в центъра на този дебат. Досега говорим за въздуха като за някакво изолирано понятие, целейки да приведем ФПЧ във въздуха в съответствие с нормите. Време е да коментираме и здравните аспекти, свързани с опазване здравето на хората, и защо е важно въздухът да е чист както заради околната среда, така и за здравето на хората – каза още Христова. "Радвам се, че толкова много здравни специалисти участват в събитието. Освен експертите по качеството на въздуха е добре и те да се включат с експертиза в предаването на правилните послания към хората" – заключи  Христова.