Обратно Зам.-кметът Десислава Билева: Миенето остава основна мярка и в новата програма за подобряване качеството на въздуха

"Миенето на улици е основен приоритет за чистотата на градската среда. То е и част от новата програма за подобряване на качеството на въздуха, която е внесена в Столичен общински съвет („Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021 – 2026 г.“) Програмата включва над 80 мерки, насочени към достигане и поддържане на нормите и стандартите за чист въздух, съгласно националното законодателство", каза зам.-кметът на София.

Билева и директорът на Столичен инспекторат Веска Георгиева провериха дейностите по миене в кв. “Орландовци“, район „Сердика“. Те се изпълняват при положителни температури и график, който е публикуван на сайта на Столичен инспекторат.

“Увеличихме миенето в града тази година и продължаваме работа по програмата за премахване на т.нар. „кални точки“ в кварталите. Именно те са източник на прах във въздуха”, каза също зам.-кметът по екология.

“Сердика“ е един от районите, в които тази година ще облагородим още места. Миналата година това направихме в районите "Овча купел", "Надежда" и "Красна поляна", добави още Билева.

С цел подобряване на качеството на въздуха Столична община изпълнява проекти за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Стартира и подписване на договорите с одобрените домакинства. Документацията на 1500 вече е напълно готова.

Друга мярка в програмата за опазване чистотата на въздуха е въвеждане на зона с ниски емисии от транспорта. Тя предвижда недопускане в центъра на града на транзитното преминаване на автомобили с нисък екологичен клас в дните с големи превишения на нормите.

“Базирайки се на добрите практики в редица европейски държави и благодарение на експертизата на членовете на Научния ни съвет по екология, съставихме и сме готови да изпълним тази амбициозна програма, за да осигурим не просто чистия въздух, но и здравето за всички ни”, обобщи Десислава Билева.
 

Фотограф: Аделина Ангелова