Обратно Възобновяват обученията за реакция при бедствия и аварии на общинския полигон

Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ организира обучение на деца от столични училища в присъствието на кмета на София и президента

Възстановяват се обученията на общинския полигон по превенция при различни природни бедствия, кризи и аварии към дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. След прекъсване поради извънредната епидемична обстановка, днес аварийните екипи на общината, под ръководството на Красимир Димитров, проведоха обучение на ученици от столичните училища 60. ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и 104. ОУ "Захари Стоянов".

На терен присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът Румен Радев.

Центърът, изграден от Столична община, по думите на президента е "успешен модел, който трябва да бъде подкрепен и да се развие и в другите общини. Той е пример за изградено с много отговорност и всеотдайност място, с една мисия – здравето и живота на българските граждани."

Над 2300 деца и възрастни са преминали обучение само за 2019 г., а вече са се записали групи за обучение от 15 столични училища през следващите месеци.

Полигонът на Столична община бе създаден с цел обучение по превенция на природни бедствия. На него има площадки за реакция при наводнения, земетресения, пожари, както и за пътна безопасност. Децата видяха на терен спасяване по алпийски способ, научиха какво трябва да направим при пожар и как да се предпазим, ако има наводнение, земетресение. Спасяването на човешки живот е най-важно и знанията как да предпазим себе си и да помогнем на другия са много важни.

Аварийните екипи на общината показаха техниката и съоръженията, с които работят при отстраняване на различни проблеми, палатки за евакуация на хора и др.

Същевременно поради вятъра днес екипите са реагирали над 50 сигнала за паднали клони и дървета.