Обратно Столична община ще съхранява „лицето“ на театър „София“, докато тече ремонтът на сградата му

Директорът на театър „София“ Ириней Константинов връчи за съхранение емблемата на театъра на зам.-кмета по строителство в СО инж. Ангел Джоргов. С този жест беше отбелязана символична „първа копка“ и старт на дългоочаквания ремонт на сградата на най-големия общински театър у нас.

„Предавам на Столична община „лицето“ на нашия театър. Под тази емблема са се събирали и са играли едни от най-големите български актьори. Отговорността, която върви с нея, е огромна, но аз съм сигурен, че ремонтът, който ще протече тук, ще бъде извършен качествено и в срок, така че, когато се върнем в нашия дом, духът в него отново ще заживее, така, както винаги е било“. С тези думи директорът на театър „София“ Ириней Константинов връчи емблемата на инж. Джоргов.

„Започваме първия цялостен ремонт на сградата на театъра от построяването му през 1979 г. Докато текат строителните дейности ще съхраняваме, както лицето, така и духа на тази сграда. В рамките на ремонта ще запазим оригиналния ѝ вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик“, подчерта инж. Ангел Джоргов.

Той припомни, че по време на строителните дейности сградата ще бъде обновена, включително и с техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, които включват поставяне на топлоизолация, цялостен ремонт на покрива и поставяне на топло- и водоизолационни материали по него, подмяна на остарялата и неефективна дограма, модернизация на отоплението, вкл. изграждане на радиаторно отопление на общите помещение и цялостна климатична инсталация, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация.

Проектът предвижда още модернизация на техническите съоръжения, които се неразривна част от реализацията на театралните постановки, в това число – цялостна модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Ще бъдат изграждани нови сценични съоръжения, с което ще се подобри и модернизира работата на театъра.

Дейностите се реализират по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър "София", район "Оборище”, финансиран по ОПРР 2014 – 2020.

 

Фотограф: Аделина Ангелова