Обратно Столична община ще изпълни споразумението за 10% увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт

 

Всички работещи в системата на градския транспорт ще получат договорените 10 процента увеличение на заплатите от 1 април. Това беше договорено след преговори между кмета на София Йорданка Фандъкова и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. На срещата днес присъстваха общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков, зам.-кметът Дончо Барбалов, зам.-кметът Кристиан Кръстев и представители на транспортните федерации на двата синдиката. Ежегодното увеличение на заплатите е заложено в тригодишното споразумение между Столичната община и синдикатите. 

„Най-важната ни задача е да осигурим транспорта на софиянци, а това означава да има средства както за горива и енергия, така също и за заплатите на работещите. София не може да си позволи да спре градския транспорт – посочи столичният кмет. – Водихме тежки разговори със синдикатите. Знаете, че финансовото състояние на градския транспорт е изключително тежко. Цените на горивата се покачват непрекъснато. 4 пъти по-високи са цените на електроенергията за електротранспорта и метрото в сравнение с миналата година. Компенсацията, която държавата отпуска за електроенергия, покрива само 30% от увеличението“ – обясни Фандъкова. Тя припомни, че и миналата, и тази година Столична община осигурява над 170 млн. лв. годишно за градския транспорт от собствените си приходи. По настояване на общинските съветници Катя Йорданова и Карлос Контрера предвидените първоначално 150 млн. лв. за градски транспорт в бюджет 2022 на София бяха увеличени на 170 млн. лв.  

„От 2019 г. Столична община изпълнява договореното 3-годишно увеличение на заплатите в транспортните дружества независимо от пандемията, икономическите и социални кризи. Пред нас стои въпросът как да гарантираме 10%-то увеличение от месец април тази година и как да се гарантират парите за градския транспорт като цяло през година. Въпросът не е решен и не е решен поради отказа на финансовия министър да дофинансира градския транспорт, както правят всички държави от ЕС, особено в условията на криза“ – заяви президентът на КНСБ  Пламен Димитров. Той припомни, че в Европейския съюз действа Регламент № 1370, според който ангажимент за обществения транспорт имат както държавата, така и местните власти. „В България този ангажимент не е пропорционално споделен“ – каза Пламен Димитров и даде пример с Виена, където ангажиментът държава – община е 50% на 50%.

Той заяви, че увеличението на заплатите се очаква от шофьорите и заради инфлацията, която изяжда тези средства. „Трябва да намерим решение. Другата седмица имаме среща с премиера Кирил Петков и финансовия министър. Ако няма решение, ще трябва да се върнем и да кажем на хората, че заплатите не са гарантирани“ – посочи още Пламен Димитров.

"Всички институции трябва да изпълнят своите задължения" – подчерта президентът на  КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му, ако нещата останат в сегашната ситуация, „твърде е възможно още през август – септември ситуацията да се промени към много лошо. Разговорите, които ще водим следващата седмица с правителството, ще бъдат изключително сериозни. Досега не бяха получени средства в нужния размер за градския транспорт“ – подчерта Манолов. Той заяви, че синдикатите настояват за прилагане на Европейския регламент и  гарантиране на устойчивост за следващите години.