Обратно Столична община предоставя социални услуги на над 1600 възрастни хора

"2500 души получават топъл обяд в 24 района на Столична община, над 1600 са ползвателите на услугите на социалния патронаж на Столична община. В условията на пандемия възстановихме дейностите за заявка за пазаруване на продукти от първа необходимост и лекарства за възрастни самотни хора, както и такива под карантина." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на онлайн среща на социалните услуги, организирана от Министерство на труда и социалната политика и Национален алианс за социална отговорност.

"И при първата вълна на пандемията, и сега наша специална грижа са възрастните, самотноживеещи и болни хора, за които предоставяме услугите на общинското предприятие "Социален патронаж", който развихме като добър модел за грижа" – посочи столичният кмет.

От десетина дни са възстановени и възможностите за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства, които хората заплащат, а екипите на аварийната дирекция закупуват и доставят на посочен адрес. Досега екипите са отреагирали на 28 адреса, от които 6 под карантина. Заявки се приемат в Оперативния център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на телефон 02/9041397.

Столичната община има развито партньорство с Национален алианс за социална отговорност и реализира нови инициативи в социалната сфера особено за повишаване на квалификацията на работещите в системата, което е изключително важно за подобряване на възможностите за социални услуги.

"През 2017 г. Столична община сключи Споразумение за партньорство с над 70 неправителствени организации. Разработихме и се прилага Рамка за качеството на социалните услуги, която стартира през 2019 г. Стартирахме и Столична програма "Социални иновации", по която ежегодно се финансират иновативни социални проекти със средствата от бюджета на Столична община и за 2020 г. в размер на около 100 000 лв. Тази година по нея се реализират 21 проекта" – съобщи също кметът на София Фандъкова.

Столична община има разкрити 89 социални заведения, които са държавно делегирани дейности, от които 45 са възложени за управление на неправителствени организации.

Столична община използва възможностите за финансиране с европейски средства за реализиране на нови проекти и разкриване на нови социални услуги. През 2020 г. започна работата по извършване на строително-ремонтни работи за предоставяне и разкриване на 8 нови социални услуги. През 2021 г. продължава работа по разкриване на нови услуги за нуждаещи се деца и семейства, както и за възрастни, като дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и за възрастни хора.

На събитието бе връчена награда на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова за “10 години партньорство за социална отговорност”. Наградата се присъжда в знак на признателност и висока оценка за приноса на общината при формирането на местни социални политики, както и за активна работа с всички доставчици на социални услуги. Кметът Фандъкова благодари на екипа на заместник-кмета по социални дейности Албена Атанасова, които работят в сектора и развиват партньорства с неправителствения сектор.