Обратно Столична община извършва миене на пространствата около православните храмове

 

На прага на светлия Великденски празник – Възкресение Христово Столична община по традиция започна изпълнението на почистване и миене на площадните и прилежащи пространства около православните храмове и параклиси. Миенето се осъществява с дезинфектант и е ключова дейност за поддържане чистотата на околната среда и качеството на въздуха в града. Това каза зам.-кметът по екология Десислава Билева, която заедно с директора на Столичен инспекторат Веска Георгиева провериха работата на екипи днес.

Православните църкви на територията на Столична община са 77. Всяка година преди християнски празници като Великден и Успение на Пресвета Богородица, на 15 август, се изпълнява миене на прилежащите площи около църквите.

Към настоящия момент са измити площите около църквите заедно с миенето на улиците в райони като – Средец, Възраждане, Триадица, Младост, Връбница, Кремиковци, Панчарево, Оборище, където е и катедралата храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Миенето на прилежащите площи около останалите църкви ще продължи до 29 април 2021г.

Днес екипите работят около църквата „Св. Параскева“ в район Оборище, „Покров Богородичен“ в район Красно село, „Св. Климент Охридски“ в район Люлин, „Св. Пророк Илия“ в ж.к. „Дружба-2“ в район Искър, църквите в населените места Негован и Мировяне и др.

Продължава и миенето на улици и булеварди в различни райони, а следващите дни почистващите екипи ще работят и по вътрешно-квартални улици.

От 26 април стартира и кампанията за пролетно почистване на София. През първия етап до Великден ще се почистват замърсени общински терени и нерегламентирани сметища с помощта на техника и оборудване. Вторият етап е до 23 май и включва почистване на паркове и градинки в междублокови пространства, където за желаещите граждани се осигуряват ръкавици и чували.

В парковете и градини на града се извършва плевене, косене и почистване с помощта на електрически вакумни почистващи машини.

Извършени са и ларвицидни обработки срещу комари, както и обработки срещу гризачи и кърлежи в повечето райони като Подуяне, Слатина, Студентски, Сердика, Искър, Изгрев, Младост, както и във всички зелени площи към транспортни зони, паркове и градини в Столична община.

Обработени са парковете на Централни гробища срещу кърлежи и предстоят гробишните паркове в Малашевци и Бакърена фабрика, както и междублокови пространства.