Обратно Столичната община и МОСВ подписаха договори за финансиране на европроекти на обща стойност 217 млн. лв.

В Министерството на околната среда и водите днес бяха подписани договорите за финансиране на три транспортни проекта по Оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 217 млн. лв. От името на МОСВ подпис положи министър Нено Димов, а от името на Столична община – зам.-кметът Ирина Савина и изпълнителните директори на "Столичен електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и на "Столичен автотранспорт" ЕАД Слав Монов. На събитието присъства и зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов.

Първият договор, по който партньор е „Столичен електротранспорт“ ЕАД, е за купуване на 25 нови нископодови, климатизирани трамвайни мотриси. Те трябва да заменят старите трамваи по линии №№ 4, 18 и частично по линия № 5.

Вторият проект, с партньор „Столичен автотранспорт“ ЕАД, е за доставка на 52 електробуса, които ще се ползват за довеждащ транспорт до метростанциите в кварталите "Овча купел", "Люлин" и "Витоша – ВЕЦ Симеоново".

30 от електробусите ще са с дължина от 5,5 до 7,5 метра, а останалите 22 буса ще са между 7,6 и 9,6 метра. По-късите ще са с по около 25 места, а по-дългите – с по 60 места за пътници.

Третият проект (отново с партньор „Столичен електротранспорт“) е с няколко компонента:

  • купуване на 30 електробуса и 10 зарядни станции за тях;
  • купуване на 30 тролейбуса;
  • реконструкция на 3 токоизправителни станции по тролейбусните маршрути.

Електробусите ще са 12-метрови, с бързозарядна технология и ще се зареждат в начална и крайна точка на маршрута. Те ще заменят автобуси по линии №№ 6, 73, 74 и 60.

Тролейбусите ще са съчленени, нископодови и климатизирани. Те трябва да заменят старите икаруси, които се движат по линии №№ 6, 7 и частично по линия № 9.