Обратно Столичният общински съвет даде зелена светлина на младежки проекти по Програма „София – град на младите и активните“

 

След Решение на Административен съд София-град в полза на Програмата, на днешното си  заседание Столичният общински съвет даде ход на изпълнението на 19 от спрените проекти.

„София – град на младите и активните“ е Пилотна програма на Столична община, насочена към емблематични за столицата събития и кампании, обучения и доброволчески инициативи, помощ и подкрепа на хора в неравностойно положение.

В началото на 2021 г. над 90 неправителствени организации, училища и районни администрации кандидатстват по Програмата. С Решение на СОС от април 27  проекта на стойност 150 000 лв. са  одобрени за финансиране.

Жалба на Росина Станиславова, кмет на район „Красно село“, срещу Решението на СОС блокира изпълнението на проектите през месец май тази година. 

След близо 6 месеца съдебно производство жалбата е оставена без разглеждане от Административен съд София-град, но Решението е обжалвано през Върховния административен съд. Последният потвърждава взетото на първа инстанция Решение в полза на Програмата и делото е прекратено по отношение на 19 проекта.

Съдебното производство продължава за 8 проекта, одобрени по теми на Програмата, в които район „Красно село“ има подадени проектни предложения. За тях съдебната институция ще се произнесе в началото на 2022 г.

"Това Решение е особено важно за  нас, както и за авторите на проекти, които очакваха  възможността да реализират своите инициативи" – каза зам.-кметът Мирослав Боршош. Той изрази увереността си, че изпълнението на инициативите от Пилотната програма ще стартират в най-скоро време.