Обратно Стартират спрените младежки проекти по Програма „София – град на младите и активните“

Днес кметът Йорданка Фандъкова подписа договорите за 19-те младежки проекта, които в продължение на 7 месеца бяха блокирани след жалба на кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова до Административния съд.

„Въпреки трудностите, София ще има 19 младежки проекта за личностно и кариерно развитие, неформално образование и интеграция на хора в неравностойно положение. Това е важно за нас, важно е за авторите на проектите и най-вече за младите хора на София“ – коментира Мирослав Боршош, заместник-кмет с ресор „Култура, образование, спорт и младежки дейности“.

Дотук се стигна, след като през май 2021 Росина Станиславова подаде жалба срещу изпълнение на Решение № 183 от 8 април 2021 г. на СОС за финансиране на одобрените проекти по Програмата.  Жалбата е оставена без разглеждане от Административния съд, но районният кмет обжалва Решението пред Върховния административен съд. Последният потвърждава взетото на първа инстанция Решение в полза на Програмата и делото е прекратено по отношение на 19-те проекта. На заседанието си на 16 декември 2021 г. и Столичният общински съвет даде зелена светлина за изпълнение на спрените проекти.

Съдебното производство продължава за 8 проекта, одобрени по теми на Програмата, в които район „Красно село“ има подадени проектни предложения. За тях Административният съд ще се произнесе след заседанието си на 19 януари 2022 г.

„София – град на младите и активните“ е пилотна Програма на Столична община, насочена към емблематични за столицата събития и кампании, обучения и доброволчески инициативи, помощ и подкрепа на хора с увреждания, малцинствени и маргинализирани групи.

С Решение на СОС от април 2021 г. са одобрени за финансиране 27 проекта на неправителствени организации, училища и районни администрации на стойност 150 000 лв.