Обратно София в партньорство с фондация Bloomberg развива електронни услуги за гражданите

"Процесът на дигитализация на административните услуги с цел улеснение на гражданите е ключов приоритет в работата на общината и основна задача на направлението по дигитализация. Затова преди година създадох специален ресор, който за развиване и усъвършенстване на процесите по дигитализация и предоставяне на услуги за гражданите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес проведе онлайн работна среща с екипа на инициативата на Bloomberg Philanthropies. Тя благодари на инициативата Bloomberg Philanthropies и екипа на едноименната фондация, партньор на София.

Столична община е участник в инициативата на Bloomberg Philanthropies за усъвършенстване на електронните услуги за гражданите. Програмата е с продължителност две години и цели по-бързо подобряване на ключови цифрови услуги. В това време Столична община получава експертна техническа помощ от FutureGov, партньор на инициативата. На срещата присъстваха зам.-кметът по направление дигитализация Генчо Керезов, координаторът на „Зелена София“ Елица Панайотова и секретарят на Столична община Венера Милова.

Дигитализацията на обществените услуги е ключов приоритет за София. Столична община вече е въвела над 50 електронни услуги и е в процес на по-нататъшно цифровизиране на редица други. Стремежът е всички те да бъдат обединени в цялостно решение от типа „всичко на едно гише“. Като част от тестова инициатива се планира до края на годината в няколко района на София да бъде пилотно достъпна електронна функция за “Адресна регистрация”. Тя позволява бързо и лесно заявяване на услугата без необходимост от физическо присъствие или оригинал на документи. 

София си сътрудничи с други градове – участници в Програмата като Дъблин, Прага, Талин, Братислава, Будапеща и Хелзинки. Консултантската компания FutureGov е със седалище в Лондон и офиси в Германия. Фирмата консултира над 100 организации и има опит в изработването на висококачествени услуги за гражданите, които постигат трайно позитивен ефект в подобряване на качеството на административното обслужване. Участието на Столичната община в проекта на Bloomberg Philanthropies се  координира от  "Иновативна София" и проект “Зелена София” на Столична община.