Обратно София отбелязва Деня на спасението на българските евреи

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на церемонията за отдаване на почит на достойните българи, недопуснали депортацията на 50 000 български евреи по време на Втората световна война. Събитието се организира от Организация на евреите в България „Шалом” съвместно с Народното събрание на Република България и на нея присъстваха председетелят на Народното събрание Никола Минчев,  министри, депутати, посланиците на Държавата Израел Н. Пр. Йорам Елрон и на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа, както и много граждани.

На 10 март 1943 г. е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия на близо 50 хиляди български евреи. И днес почитаме онези общественици, политици, Българската православна църква и българската общественост, които решително се противопоставиха на депортирането в лагерите на смъртта на своите братя и сестри от еврейски произход. Тази година церемонията е посветена на 20-те Праведници на народите от България и на ценностите, които те завещаха в световната история. Цветя за всеки един от тези български герои поставиха деца от ЧОУ „Роналд Лаудер“.  Историческите събития от 1943 година показват по един безпрецедентен начин, че във време на изпитания и кризи българският народ се обединява в името на спасението на човешки живот. 

Днес със скръб отдаваме почит и на паметта на онези 11343 евреи, депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот, които не бяха спасени. Поклон пред паметта им.