Обратно София отбелязва 144 години от Освобождението от османско владичество

 


"Честит празник на софиянци и всички, които обичат нашия град!" Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на молебена в църквата „Света Неделя“ в памет на загиналите за Освобождението на София от османско владичество войни.

Фандъкова благодари на Негово светейшество Българския Патриарх, както и на епископ Поликарп за отправения поздрав по повод 144 години от Освобождението на София.

На първата година след Освобождението на София градската управа взима решение 4 януари по нов стил да бъде обявен като ден за тържествено честване на Освобождението на София.

Всяка година Столична община спазва създадената традиция.

На 4 януари 1878 година войски, водени от генерал Гурко, освобождават града. В присъствието на генерала те отслужват първия Тържествен молебен за Освобождението на София в църквата "Св. Неделя".

По думите на кмета Фандъкова "в днешния ден изразяваме нашето признание към всички знайни и незнайни войни, които проляха кръвта си за нашата свобода: руски, украински, полски, финландски, румънски, сръбски, черногорски, молдовски, както и на българските опълченци.

Благодарни сме и на чуждите консули на Франция, Австрия и на Италия, благодарение, на които нашият град остава спасен от опожаряване. Ние трябва да бъдем признателни и да помним и предаваме на нашите деца" – каза също столичният кмет Фандъкова.

Камбаните на всички столични храмове озвучиха града, за да припомнят на поколенията паметната дата.

Столичани имат възможност да поднесат цветя на Паметника на българския опълченец.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.