Обратно София отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си

С Благодарствен молебен в храм "Света Неделя" в присъствието на Н.Пр. българския патриарх Неофит започна почитането на 141-вата годишнина от Освобождението на София.

На 4 януари 1878 година, руски войски, водени от генерал Гурко, освобождават града. В присъствието на генерала те отслужват първия Тържествен молебен за освобождението на София в църквата "Св. Неделя".

Проведе се литийно шествие и бяха поднесени цветя и венци на признателност пред паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител, на Българския опълченец, където беше кулминацията на празника.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, посочи: "София се ражда наново за нов живот след 500 години, което дори по библейските стандарти е страшно дълго време. И днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко едно отношение, в която животът е бил много, много труден. Днес 5 поколения вече ни делят от онова време и можем да кажем, че живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания, за това, че беше постигната свободата, за това, че тази свобода не беше чакана даром."

Организатори на тържественото честване са: Столичната община, Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски", Фондация "Героите на България".