Обратно София отбеляза 142 години от Освобождението на България

„На днешната дата България възкръсна на картата на Европа и света. 4 800 000 души вече бяха не рая, а свободни хора, точно както мечтаеха водачите на Българското възраждане.“ Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов по време на тържественото отбелязване на Националния празник на Република България.

„Днес трябва ясно да го заявим: българският народ жадуваше свободата и не я чакаше да дойде даром и изведнъж. Неговият вечен и неспокоен дух го тласкаше по хайдушките пътеки, през облените в юнашка кръв върхове на борбата, към героизма и мъченичеството на Априлското въстание. Накрая се сбъдна пророчеството на Бенковски, който като мнозина други български герои отиде на смърт, за да имаме днес ние свободата да бъдем редом с другите европейски народи, както мечтаеше Левски“– каза още Чобанов.

„Историята не е книга, от която можем да прочетем само една страница. Тя е свещената нишка на времето, по която от едно събитие се ражда друго, от една епоха – следващата. За да има Независимост, трябваше да има Съединение. За да има Съединение, трябваше да има Освобождение. За да има Освобождение, трябваше да се пролее кръвта на героите от Април, трябваше светът да разбере за българските теглила, да прегърне българската кауза и трябваше да се води тази героична Освободителна война, която завърши с 3 март.

На този ден свеждаме глави пред хилядите знайни и незнайни войни, които проляха кръвта си за нашата свобода: руски, украински, полски, финландски, румънски, сръбски, черногорски, молдовски, балтийски. Тези хора от близо и далеч не воюваха с устрем и героизъм заради проливи или големи амбиции, а се сражаваха за човешки правдини и справедливост.

Днес, застанали пред техния паметник, се покланяме дълбоко в сърцата и душите си пред нашите славни деди – българските опълченци. Защото в онези тревожни дни преди повече от 140 години, докато в боевете се възраждаше величавата Българска армия, те доказаха с героизма си, че каквито и окови да бяха надянали на българския народ, той винаги е бил и ще бъде свободен в сърцата и душите и ще се бори за своята свобода“ – подчерта Тодор Чобанов.  

Церемонията се състоя пред  Паметника на българския опълченец. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”. В програмата взеха участие мъжки хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет „Славей”, актрисата Василка Сугарева, Хайагашод Агасян с детска вокална група и ученичката Ая Христова.


Кметът Йорданка Фандъкова присъства на церемонията по повод 142 години от Освобождението на България на паметника "Цар Освободител"

Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя на паметника на Царя Освободител и присъства на почетната заря-проверка по повод 142 години от Освобождението на България.

Президентът Румен Радев прие почетния караул и поздрави военнослужещите по повод Освобождението на България от турско робство. Командващ на тържествената проверка бе бригаден генерал Петьо Мирчев. В проверката участваха представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище. Част от церемонията бяха и знамената светини.

На церемонията присъстваха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, българският патриарх Неофит.

По-рано през деня патриарх Неофит отслужи молебен. На паметника на Незнайния войн много граждани положиха цветя в знак на почит и признателност.

На Паметника на българския опълченец също бе отслужена тържествена церемония на преклонение и почит пред всички, загинали за свободата на отечеството. Слово изнесе зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.
 

Фотограф: Аделина Ангелова