Обратно Северна Македония триумфира във футбола на "Ърбан зоната"

 

Отборът от Северна Македония спечели титлата на турнира по минифутбол от програмата на "София ърбан зона спорт 2019". Отборът от югозападните ни съседи победи във финалната среща състава от Словакия с 4:2. Считаният за фаворит тим от Блекбърн се задоволи с бронза, след като в спор за третото място надигра със същия резултат отбор от Румъния. Английските медии отбелязаха участието на фестивала на градските спортове в българската столица като припомниха, че тим от Блекбърн гостува за първи път в България след паметното равенство 3:3 за Купата на УЕФА срещу ЦСКА преди 16 години. В статията се изтъква организацията на София като европейска столица на спорта и значението на този мултинационален фестивал за развитието на градските спортове и дисциплини.

Медиите в Италия също отразяват "Ърбан зоната" в София. Повечето от тях наблягат на фолклорния фестивал, изпълнил и огласил "Княжеската градина" през уикенда.

Спиращо дъха шоу сътвориха състезателите в акробатиката. Най-много овации събраха представителите на Португалия, които са пристигнали в София с младежкия национален отбор. Воденият от треньорката Ана Кардосо екип взриви присъстващите в "Княжеската градина" с фантастичните си фигури и изпълнения на сцената. Не по-малко бяха аплаузите и за българския състав от Сливен, воден от треньорката Виолета Бинева. Тя е довела в София част от 80-те деца и младежи, които тренира. Те се представят на "Ърбан феста" с две изпълнения: „Добре дошли в България!“ и „Светло бъдеще“. Следобед от 16 ч. зрителите ще могат да се насладят на нова порция уникални композиции на талантливите акробати.

С голям интерес бяха проследени изпълненията на таекуондистите. В първата им сесия бяха представени скокове, форма и спаринг, като сред най-атрактивните бяха представителите на Турция.

В канадската борба бяха определени най-яките с дясна ръка. Ето и шампионите: до 80 кг – Калоян Тумбев, над 80 кг – Митко Петров, абсолютна – Марияна Гугучкова, девойки абсолютна – Стефани Петрушева, юноши абсолютна – Искрен Здравков. Наградите на най-добрите в канадската борба бяха връчени от Мила Андреева от „София – европейска столица на спорта“.

Карате също излъчи шампиони. Сред участниците бяха Ивана Каменова, Теодора Цанева и Никола Николов, които имат в актива си десетки титли от престижни първенства и турнири. С най-голямо внимание зрителите изгледаха схватките между представителите на КК „Цанев“ от България и КК „Щип“ от Северна Македония. В кат. до 70 кг шампион е македонецът Григор Хаджикимов, а в кат. над 70 кг триумфира българинът Роберто Петров.

Следобед в четвъртък "Ърбан зоната" продължава със следната програма:
16:00 – 17:00 Акробатика
17:00 – 18:00 Таекуон-до
17:00 – 19:00 Баскетбол 3х3
17:00 – 19:00 Паркур.

Междувременно в сградата на Столична община бе оповестен Меморандум за сътрудничество и обмен на добри практики между две европейски столици на спорта – София 2018 и Лисабон 2021. От българска страна споразумението бе подписано от Елен Герджиков – председател на Столичен общински съвети,  председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, а от португалска – от Карлос Кастро – зам.-кмет на Лисабон и отговарящ за спорта в португалската столица.

При огромен интерес премина международната Конференция на тема: „Новите ърбан спортове – развитие, тенденции и бъдеще“. В препълнената зала бяха показани 12 презентации, 8 от тях на лектори от чужбина. Участниците във форума бяха горди с присъствието на легендарния гимнастик Йордан Йовчев, който поздрави всички от "Ърбан зоната" и пожела успех на състезанията.
Четирикратният олимпийски медалист Йовчев ще открие в петък и турнира на Световната купа по стрийт фитнес, който ще се състои от 12 ч. в "Княжеска градина" в рамките на "Ърбан феста".