Обратно Ремонт и възстановяване на 4 църкви и Софийската синагога ще се извърши по Програмата на кмета Фандъкова

Сградите на четири православни храма и Централната софийска синагога ще бъдат ремонтирани и възстановени с решение на Столичния общински съвет по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Финансирането е в размер на 300 000 лв. от бюджета на Столична община за 2021 г. Средствата ще бъдат разпределени за храм „Свети Николай Мирликийски – Чудотворец“ в центъра на града, който се нуждае от конструктивно укрепване. Старинната църква „Свети Николай Мирликийски – Чудотворец“ се намира срещу Софийската митрополия и е един от най-старите храмове в София. Счита се, че първоначалният храм е изграден от самия император Константин Велики – провъзгласителят на християнството като официална религия в Римската империя. Построена е в началото на IV в. заедно с Дворцовия комплекс, предназначен за престоите на императора в Антична Сердика, заемал днешния център на града, т.нар. "Константинов квартал".

Програмата за възстановяване на храмове е създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова. По нея бяха отпуснати средства за възстановяване на храма – ротонда „Свети Вмчк Георги Победоносец“, за строителството на Арменска апостолическа православна църква "Св. Богородица", за храм „Успение Богородично”, за „Св. Мина" и др.

Тази година по Програмата ще се ремонтират също: храм "Свети пророк Илия" в район „Витоша“, храм „Света Богородица – Живоприемний източник“ в район „Подуяне“. За изграждането на новия храм „Свети Пимен Зографски“ в район „Изгрев“ ще бъдат отпуснати 50 000 лв. Централна софийска синагога ще бъде подпомогната с 15 000 лв. за ремонт на покрива.

Ще се ремонтира и покривът на Образцово народно читалище „Антон Страшимиров – 1926“ в район „Средец“.