Обратно Рекорд на кампанията „Стара хартия за нова книга“ в София

 

4 073 малчугани се включиха в инициативата на 15 септември

 

В навечерието на първия учебен ден децата на София поставиха най-големия рекорд в националната кампания „Стара хартия за нова книга“ за седемте ѝ издания до момента. Точно на 15 септември пред Книжен център „Гринуич“ 4 073 малки екоентусиасти предадоха внушителните 22,4 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 313 дървета. В замяна малчуганите получиха над 5 000 нови книжки. Инициативата отново беше част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът на Столична община по направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов поздрави всички деца и родители, които се включват в акцията. „Резултатите от инициативата до момента са добри, но най-важното е, че децата се учат да опазват околната среда и колко важно е да четат“ – каза той.

Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“, отправи своята благодарност към всички присъстващи. „Тази инициатива започна през 2013 г. и всяка година с удоволствие наблюдаваме тези опашки от родители и деца, които идват, за да предадат старата си хартия, но и за да покажат, че искат да превърнат градовете си в по-добро място за живеене“.

„Това е нашата любима кампания, защото чрез нея доказваме на децата, че книгите могат да те направят по-добър и отговорен към природата и хората около теб. Но само ако опознаем хилядите невероятни истории, които се крият между кориците им“ – каза управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова, която поздрави малчуганите заедно със своята малка дъщеря Ида.

Невероятните таланти от „Бон-Бон“ поставиха началото на празничната програма с откъс от новия си хитов мюзикъл „Алиса в Огледалния свят“, който ще се играе само още веднъж този месец – на 29 септември в Сити Марк Център. Столичният куклен театър поздрави децата по случай първия учебен ден и деня на София с постановката „Пази детето“. А финалът на сценичната програма беше поставен от талантливите артисти от Voice academy.

Извън сцената забавленията продължиха с танци, игри и викторини, които предизвикаха малките участници в кампанията да покажат какво знаят за разделното събиране и екологията, както и за талисманите на тазгодишната инициатива – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от популярната поредица на издателство „ФЮТ“. Водещата на Новините ON AIR Лилия Мустакова и репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева се превърнаха в посланици на каузата и помагаха на децата в избора на нова книжка.

Всички, предали старата си хартия, имаха възможност да си направят снимка за спомен в детективската фотобудка на PHOTO KING. А с помощта на Фондация „Светът на Мария“ малчуганите си изработиха свои собствени значки „Стара хартия за нова книга“ и „Непознатото дете“, вдъхновени от едноименната книга на Е. Т. А. Хофман, издавана от „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“.

Десетки талантливи деца доказаха уменията си на художници в конкурса за екорисунка „Зелена София“. Събраните рисунки ще бъдат оценени от професионално жури и оповестени на фейсбук страницата на „Стара хартия за нова книга“, а най-добрите картини в трите възрастови категории ще получат специални награди. Пълните условия на конкурса вижте тук: http://bit.ly/2km86Y4