Обратно Регионалният исторически музей – София в Нощта на музеите 2022

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ отбелязва Нощта на музеите (14 май 2022 г.) със специални събития, изложби и вход свободен. Отворени са постоянната експозиция в сградата на пл. „Бански“ 1 (12:00 – 22:00 ч.), Археологическото ниво на базиликата Света София (10:00 – 18:00 ч.), АККК „Сердика“ (12:00 – 22:00 ч.), Триъгълната кула на Сердика (12:00 – 22:00 ч.).
Сред акцентите в програмата на Музея е изложбата „Археология на София и Софийско“. Осмото издание отваря врати на 14 май 2022 г. за Нощта на музеите. Традиционно експозицията представя резултатите от проучванията и емблематични находки от изминалия археологически сезон.
В тазгодишното издание е включена информация и материали от 15 обекта с характеристики на селища, некрополи, култови и религиозни комплекси. Обърнато е внимание и на проведени теренни издирвания.
Друг акцент е платформата „Micro-Folie: световното изкуство в дигитална форма“, чиято презентация е в Нощта на музеите 2022. Проектът е реализиран благодарение на дългогодишното сътрудничество между Регионалния исторически музей – София и Френския институт в България и е част от българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС.
Micro-Folie е разработена от „Ла Вилет“ – Париж. С помощта на медиатори, видеa, различни типове образователни игри, посетителите докосват достиженията на културата и изкуството в глобален аспект. Панагюрското златно съкровище е включено в платформата като част от световното наследство. Планираният престой на Micro-Folie в Музея е до 15 октомври 2022 г.
Част от останалите изложби и събития в Нощта на музеите 2022 са:
- „Арткнига“ – биенале на хартиеното изкуство, София хартиен артфест (пл. „Бански“ 1)
- „Хоризонти на душата“ – изложба на Руслан Драгостинов, живопис и дигитални колажи (пл. „Бански“ 1)
- „50 години Златна Варна“ – гостуваща постерна изложба на Регионален исторически музей – Варна (пл. „Бански“ 1)
- Артинсталация и пърформанс на Дончо Дончев (АККК „Сердика“)
- „Старото ново“, София хартиен артфест (Триъгълната кула на Сердика)
Образователните ателиета и туровете на различна тематика, както в музейните пространства, така и като външни обиколки, са част от програмата на Регионалния исторически музей – София за Нощта на музеите 2022 г.