Обратно Продължава работата по отстраняване на техническия проблем в тунела на метрото

"Причините за техническия проблем в 30-метровия участък от Третия лъч на столичното метро са комплексни, но сред основните са покачването на подпочвените води заради проливните дъждове и леща от плаващи пясъци, която допълнително е увеличила налягането в участъка при станция „Хаджи Димитър“. Това каза изпълнителният директор на „Метрополитен” проф. инж. Стоян Братоев.

Този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина. По думите на инж. Братоев причините са комплексни, като основната е увеличаването на водния натиск.

"Направени са сондажи за успокояването на водния натиск и при един от тях е установена леща с плаващ пясък, която показва допълнително увеличаване на водния натиск върху тунела. Такова ниво на подземните води нямаме никъде" – посочи също инж. Братоев.

В двата проекта – идейният на "Метро Проект Прага" и работният на шведската фирма "Свеко" – е бил предвиден воден стълб от 14 метра, а след дъждовете той е бил 19 метра. Двете фирми имат голям опит в строителството на метролинии и са имали собствени геоложки доклади, допълни също директорът на "Метрополитен".

Инж. Братоев посочи, че носещата конструкция на метрото е здрава, взети са две проби от бетона от две независими една от друга експертизи и заключението е, че той отговаря на всички нормативни стандарти за такова строителство.

Директорът на "Метрополитен" потвърди, че на този етап не може да се ангажира със срок за приключване на дейностите по отстраняване на проблема.

"Всички дейности по отстраняване на техническия проблем са за сметка на изпълнителя" – това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова поиска от „Метрополитен“ да подава информация за хода на дейностите.

Последната станция от Третата метролиния остава затворена, поради което са осигурени автобуси да се движат по маршрута от Театър „София“ до бул. „Вл. Вазов“ и важат превозните документи от метрото.

Фотограф: Аделина Ангелова