Обратно Отбелязваме Международния Ден за възпоменание на жертвите на Холокоста

"Днес отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. На този ден светът разбира мащабите и измеренията на може би най-зловещото престъпление в историята на човечеството и затова ние трябва да помним и да не забравяме уроците на историята." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с д-р Алек Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, Максим Бенвенисти и Виктор Меламед отбелязаха паметния ден „Ние помним“ #weremember

"София е град на хилядолетна мъдрост. В нашата столица неведнъж и два пъти хората са се противопоставяли на злото и липсата на човечност. Искам да заявя, че Столична община ще се противопоставя категорично, както го е правила досега, на всички антидемократични прояви и всички опити да се разрушава нашата древна традиция на мъдрост и толерантност. Убедена съм, че обединени срещу омразата можем да я победим, както сториха нашите предшественици и ни оставиха послания на мир и съпричастност" – заяви също столичният кмет Фандъкова.

 

„Ние помним милионите невинни жертви на нацистката човеконенавистна идеология! Ние Помним и отговорността, която носим за света, в който живеем. Ние помним, че както пламъкът на една свещ може да разцепи и най-големия мрак, така и всеки един човек има силата да се пребори с несправедливостта около него.“, посочи д-р Алек Оскар.

По-късно кметът Фандъкова, д-р Оскар и Н.Пр. посланикът на Италия Джузепина Дзара присъстваха на представянето на италианския документален филм "1938 Различни", което се състоя в Дома на киното и бе проследено от представители на еврейската общност, общественици и журналисти.