Обратно Отбелязваме 120 години градски транспорт в София

На 14 януари отбелязваме 120 години градски транспорт в София.

На 1 януари 1901г. (14 януари стар стил) в 10 часа по улиците на София тръгва първият електрически трамвай. В този мразовит ден малката мотриса с № 13 потегля от гарата. Тогава в София са внесени от Белгия първите 25 трамвая с 10 ремаркета към тях. София се нарежда след останалите европейски столици като Париж (1878), Лондон (1878), Лисабон (1878), Берлин (1882), Прага (1895).

По повод годишнината на площад „Александър Невски“ се състоя изложение на превозни средства за обществен транспорт – както на реставрирани, така и на последно поколение транспортни средства, които обслужват градския транспорт в София и други европейски градове. След това всеки, който иска, може да се включи и в организираните турове с автобус или трамвай.

Заместник-кметът по транспорта на Столична община Кристиян Кръстев поздрави с празника всички работещи в градския транспорт и всички софиянци. На събитието присъстваха директорите на ЦГМ – Димитър Дилчев, на "Столичен автотранспорт" – Слав Монов, на "Столичен електротранспорт" – инж. Евгени Ганчев, общински съветници.

През тази година се очаква доставка на 25 трамвайни мотриси, 30 тролейбуса, 30 електробуса. Работи се върху синхронизация, изграждане на повече бус ленти.

В рамките на днешния ден са организирани и безплатни панорамни обиколки с част от изложените превозни средства – автобуси и ретро трамваи.

Маршрутите на двата вида транспорт ще имат пресечна точка на пл. “Възраждане“ и от съвременната ни и динамична столица ще можете да се докоснете до стара София.

Маршрутът на автобусите ще бъде: от пл. “Александър Невски“, ул. „Оборище“ – ул. „15-ти ноември“ – бул. „Цар Освободител“ – бул. „Княгиня Мария-Луиза“ – бул. „Христо Ботев“ – бул. „Тодор Александров“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Александър Стамболийски“ – пл. „Възраждане“ – бул. „Христо Ботев“ – бул. „Прага“ – бул. „Пенчо Славейков“ – бул. „България“ – ул. „Фритьоф Нансен“ – бул. „Васил Левски“ – паметникът „Левски“ – ул. „Оборище“, пл. “Александър Невски“.

Часове на тръгване на 14 януари: 09:00 ч.; 11:30 ч.; 14:00 ч.

Маршрутът на ретро трамвая: пл. „Възраждане“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“ и обратно.

Часове на тръгване от площад "Възраждане":

14 януари (четвъртък) – 9:25 ч., 11:55 ч.

17 януари (неделя) – 11:00 ч., 12:00 ч., 12:00 ч..

От пл. “Журналист“ има възможност да се върнете с автобус до началната точка, която е пл. “Александър Невски“.

Двата маршрута ще се пресичат на пл. „Възраждане“, където ще има възможност да се прикачите и да разгледате и двете превозни средства.

 

Фотограф: Аделина Ангелова