Обратно От 8 март спират плановия прием и операции във всички лечебни заведения в София

От 8 март, понеделник, се преустановява провеждането на планов прием и планови операции във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове в София. Допускат се дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се и свижданията в лечебните заведения с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Решението е в резултат на заповед на Столичната РЗИ.

По време на провелия се днес Софийски оперативен щаб във връзка с пандемията COVID-19 директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев изнесе данни, че заболелите в София са над 440 на 100 000 души.

В момента продължава поставянето на ваксини на записалите се в секционните избирателни комисии. То се извършва по списъци, подадени от районните администрации на Столична община и утвърдени и разпределени от Столичната РЗИ. Имунизациите ще продължат и в събота и неделя, като се поставят в „Пирогов“, Военномедицинска академия и Александровска болница.

Продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти, вериги за хранителни стоки, магазини, заведения и ресторанти, както и в градския транспорт.

По данни на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев през изминалата седмица полицията е проверила 366 обекта за спазване на противоепидемичните мерки, при които са съставени 43 акта за установени нарушения, 113 полицейски разпореждания и 307 предупредителни протокола.

Екипите на Столичен инспекторат са направили над 900 проверки на търговски обекти през последните два дни, от които 68 вериги за хранителни стоки, като са съставени 5 акта за установени нарушения.

Продължава извършването на дезинфекции на спирките на градския транспорт, както и в превозните средства.