Обратно ОП „Екоравновесие“ с кампания за осиновяване на бездомни кучета

Общинското предприятие „Екоравновесие“ подготвя нова кампания за осиновяване на бездомни кучета. В момента тече и инициативата за безплатно кастриране на дворни кучета от крайградските райони на общината. Целта е да се намали популацията, а родените  или изхвърлени на улицата кучета да намерят свой дом.

„Две от основните задачи на общинското предприятие – грижата за бездомните кучета и  провеждането на разяснителни кампании с цел информиране на гражданите за програмите за кастрация и осиновяване на  кучета" – каза столичният кмет Фандъкова, която посети приюта в с. Сеславци и разговаря с доброволците на ОП „Екоравновесие“.

Само за първите 3 месеца на 2021 г. са осиновени 512 кучета, а кастрираните са 737, като по кампании за безплатна кастрация, регистрация и идентификация на домашни любимци са преминали над 350 кучета.

Приютът в Сеславци е предназначен за  малки кучета и майки с кученца. Освен закрити помещения има и дворчета към тях, както и зала за  социализация и опознаване на  кучетата с техните бъдещи стопани и зала за обучение на деца да помагат на животните. Проектът е рализиран от  „Екоравновесие“ съвместно с  Явор Гечев. 

По инициатива на предприятието е сключено първото по рода си споразумение между Столична община и немска неправителствена организация с цел осиновяване на кучета в Германия. „Утре към своите нови стопани в Германия ще заминат 22 кучета – сподели директорът Веселин Асенов. – Предстои да бъде  подписано и споразумение  с неправителствена организацията от Кралство Нидерландия".

Днес в приюта в Сеславци, за да подкрепят кампанията за осиновяване и  за кастрация, бяха Явор Гечев, младата актриса от театър „София“ Неда Спасова и оперният певец  Николай Войнов.