Обратно Онлайн въпросници насочват ученици и техните семейства към програми срещу употребата на наркотици

 

Инициатори на кампанията са: Сдружение „АРЗ Солидарност“ и Превантивно-информационните центрове (ПИЦ) в страната

Младежи в риск от цялата страна на възраст 12 – 19 г. ще имат достъп до експерти по превенция на употребата на наркотици с помощта на специални онлайн въпросници. Всеки, попълнил електронния въпросник, ще получи препоръка или ще бъде насочен към специалист за допълнителна оценка или съответната терапия. Инициативата има за цел да предотвратява употребата и зависимостта към наркотици.

Въпросниците са в три варианта: за ученици, за родители и за учители, включително училищни психолози. Целта е тийнейджърите и техните близки да се насочат навреме към специалисти по превенция на психоактивни вещества. Така всеки ще може да получи адекватна помощ, както и консултация на живо.

„Работим за по-добрата информираност на младите относно ефектите от дрогата и алкохола. Извършваме безплатни консултации и подкрепа на тийнейджъри и техните семейства. Сред младежите се разпространяват много митове, свързани с наркотиците, а родителите се чувстват несигурни да говорят с децата си на тази тема. Онлайн въпросниците са инструмент за бърза обратна връзка и предприемане на най-адекватните действия.“ Това коментира д-р Цветелина Петкова, директор на Столичния превантивен център по зависимости (ПИЦ по ПН – София).

Инициативите са в изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020 – 2024 г.) и са финансирани от Министерство на здравеопазването чрез Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Въпросниците са разработени от психолози от Сдружение „АРЗ Солидарност“ и експерти от НЦОЗА. В партньорство със Столичен превантивен център по зависимости и центровете в цялата страна, където услугите на експертите са напълно безплатни, консултирането на младежите и техните родители ще станат по-достъпни и популярни сред хората.

Скрининг въпросниците са анонимни и са достъпни ТУК.

Допълнителна информация:

Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2021 г. показват, че през болниците в страната са преминали общо 1236 деца и младежи заради остри интоксикации (отравяне), свързани с употребата на наркотици и/или алкохол.

В 616 случая става въпрос за деца до 15 г., като 89 от тях са били приети в болница заради употреба на наркотици, 428 – заради употреба на алкохол, а 99 – заради комбинирана употреба на алкохол и наркотици. В болница са били приети и 620 тийнейджъри на възраст между 16 и 18 г. заради остри интоксикации, свързани с употребата на психоактивни вещества (наркотици и/или алкохол).