Назад

Обръщение на кмета на София Йорданка Фандъкова към Столичния общински съвет

 

Уважаеми общински съветници и колеги,

Честит празник! Днес с празника на София честваме вековната история на съзиданието на града ни – камък по камък, улица по улица. Преди седмици прочетох Юбилейна книга на град София, издадена през 1928 г. по времето на кмета ген. Владимир Вазов, за да ознаменува 50 години от историята на София като свободен град. В тази книга, писана от най-известните учени по онова време, е останала историята на градежа.

Времето изтрива разправиите и кавгите. От многото казано остава направеното. И това е, което сега е нашата задача и отговорност.

В днешния ден на ескалиращ популизъм и злостно политиканстване опазването на възможността за диалог като че ли се оказва най-трудната задача. С противопоставяне и вечно отрицание може да се гради лична кариера, но не се съгражда град. Общинският съвет е място за спорове, но и място за решения.

Използвам повода, за да Ви информирам по две от решенията, които мнозина от вас подкрепиха. Първото е за възстановяването на Княжевският лифт, което е обща кауза. Затова поискахме да направим обследване с външни експерти, което да покаже възможните начини за неговото възстановяване. Преминахме през съдебна процедура със собственика на лифтовете, която спечелихме. И вече имаме проучване, което доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение. Това е единственият вариант, при който възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще, и аз ще разчитам на всички вас за довършване на тази знакова за София кауза.

Второто е вашето решение, което приехте с пълно мнозинство, за прекратяване на споразумението с парламента за ползване на 185 паркоместа на пл. "Св. Ал. Невски" и пл. "Княз Александър I". Водих лично разговори с ръководството на Народното събрание и ги уведомих, че могат да ползват 50 места и да заплащат за тях, като всички софиянци. Предложихме ограничаване на местата за всички институции и премахване на безплатните служебни абонаменти на държавни институции и на Столична община.

Вчера получих писмо от председателя на парламента, с което ме уведомява, че депутатите са приели промени в Правилника им, който има силата на закон, и са определили нови зони за охрана около двете сгради, които съвпадат точно с ползваните до момента места за паркиране. Искрено се надявам, че новите зони за охрана не означават безплатно и безразборно паркиране около пл. „Св. Ал. Невски“ и вярвам, че с вас по тази тема ще имаме пълно единодушие.

Вярвам, че заедно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е символът на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме амбициозни, решителни и мъдри в работата ни за София.

Честит празник и бъдете здрави!