Обратно Неправителствени организации, бизнесът и Столична община с общи действия в подкрепа на бежанците от Украйна

Работна среща по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, в която се включиха представители на неправителствения сектор, бизнес организации и Столичният общински съвет,  начерта конкретни стъпки за подобряване на работата в подкрепа на хората, бягащи от войната в Украйна. 

“От много години работим за интеграцията на граждани на трети страни чрез включване в пазара на труда в София. Това, което в момента преживяват хората от Украйна, е нещо, което никой от нас не очакваше. Факт е, че неправителствените организации и цялото общество бяха първите, които реагираха с помощ и подкрепа. Столичната община е една от първите институции, която успя бързо да организира своя ресурс в подкрепа на бежанците от войната” – заяви кметът Йорданка Фандъкова. Места за настаняване, безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения, предоставяне на помещения за неправителствени организации и с помощта на БЧК осигуряване на храна  са част от нещата, с които до момента общината помага на хората от Украйна.  

"Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции разработва интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци от Украйна, които търсят работа" – съобщи още кметът на София. Работи се и за осигуряване на достъп на децата до училище. Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите съобщи, че се очаква Европейският съюз да отпусне между 10 и 20 млрд. евро за справяне с кризата, като средствата ще бъдат насочени към неправителствените организации, местните власти, както и малките, и средни предприятия. "Няколко основни проблема стоят пред бежанците по отношение на намирането на работа – знанието на български език, трудности при откриване на банкови сметки, проблем е и реалният достъп до здравната система в София, защото листите на общопрактикуващите лекари са запълнени" – изтъкна изпълнителният директор на "Каритас" – София Цветомир Думанов.  От Върховния комисариат за бежанците на ООН подчертаха колко важна в тази ситуация е точната и навременна информация и поеха ангажимент да съдействат в разпространението на материали на ключови места в София. ВКБООН е една от партньорските организации, която заедно с БЧК участва в създаденото от Асоциация за развитие на София, Столична община, Бюро за информация и услуги на граждани на трети страни, което в момента също работи с бежанци от Украйна.