Обратно Най-големият форум за иновации и технологии в Югоизточна Европа се провежда днес

Днес София се превърна в най-горещата точка за високотехнологичните услуги в Югоизточна Европа като домакин на международната конференция SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT. Форумът се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската стартъп асоциация (BESCO) и Софийска община в партньорство с InvestSofia. Фокусът на събитието е „Икономиката на знанието – основа на бъдещето на Югоизточна Европа“.


Събитието събира на едно място бизнес лидери на водещите технологични компании и стартъпи представители на правителствата и местните управления в България и страните от Югоизточна Европа. Обсъдени бяха тенденциите и прогнозите за развитието на индустрията на бизнес услугите и сектора на технологиите. Форумът е и платформа за обмен на опит в сферата на иновациите и технологичния трансфер в региона. Откриването му беше направено и  със специалното участие на г-жа Роберта Коко, основен съветник на Министъра на иновациите и дигиталния преход на Италия и бивш зам.-кмет по дигитализацията на Милано.

Заместник-кметът по дигитализацията на София се обърна към гостите с поздравителен адрес и посочи все по-увеличаващата се роля на общините в дигитализацията и предоставяне на възможностите за иновации. Той сподели: „Добре е да отбележим, че има разлика между ролите на правителствата и общините в процеса на стимулиране и интегриране на иновации. Докато правителството като орган е отговорно в по-голямата си част за законовите рамки, ролята на общините е да бъдат по-близо до хората, да бъдат полезна и достъпна част от ежедневния им живот. Да бъдат винаги близо до тях и нещо повече – да предусещат нуждите им и утре, не само да работят за тях днес“.

В хода на дискусията за нуждите и добрите практики за екосистемата, които трябва да се целят, Керезов сподели, че общината проактивно е отворила вратите си за екосистемата, за да може стартъпи, които работят бързо и динамично, да могат да дават идеи и да предоставят решения за градската среда, които да я подобряват. „Откакто в общината  възприехме тази практика, която технически преобръща поведението на институцията като своеобразен венчър фонд, ние започнахме с малки инвестиции в перспективни стартъпи и с много малък финансов риск за общината да подкрепяме стартъп идеи, които да развиват иновативни продукти и услуги за общината. Бивайки 14-ия по големина град в Европа, това е отлична възможност за валидация на продукта и последващо скалиране на операциите на стартъпите, които успяват да привличат много нов бизнес за себе си по този начин. От разработката и лансирането на програмата стартъпите, които подкрепихме изначално, се развиват изключително успешно и устойчиво – пазарите рязко се отварят за тях.“, каза Керезов. `

Говорителите споделиха, че нуждата от финансиране  винаги е налице, но далеч по-важно е развитието на подходящи умения, привличане на таланти и ютилизация. „Ролята на добрия лидер е не само да води с пример, но и да предвижда проблеми. Трябва да се интересуваме дали хората успяват да наваксват с тези иновации, не просто дали те могат да се случват в градска среда. Трябва да се уверяваме превантивно, че хората имат широк достъп не само до иновативни решения за тях, а и достъпност и значителен досег до знания как да работят с тях и защо са от тяхна полза – само така можем да избегнем задаващата се нова опасност на хоризонта, която е цифровото разделение в обществото. Само така ще можем наистина да говорим,  че дигитализацията е наистина успешна. За щастие, София ще бъде един от основните фактори за превантивното справяне с този проблем в Европа“, отвърна зам.-кметът, като се позова на избирането на София като един от четирите града редом до Брюксел, Дъблин и Тирана,  които са избрани от Брюксел да разработват Рамката за управление на цифровите права на целия Европейски съюз.

„Виждаме колаборация с международни компании от най-големите икономики в света с фокус към Балканите и особено вече и към България. България е наистина нешлифован диамант с огромен потенциал, особено в индустриите на бъдещето, които следва да бъдат климатично неутрални и с висока добавена стойност. Именно продуктът на комплексна съвместна работа между Столична община и цялата екосистема доведе до това София и Габрово да са сред малкото общини в Европа, които се позиционираха на „Европейската мисия за въглеродно-неутрални и умни градове до 2030-та година“. Благодарение на това България има достъп до допълнителни точки при кандидатстване по всички европейски фондове, свързани със Зелената сделка и умните градове, и отделно екстра финансиране на изследвания и иновации. Всички тези усилия дават резултати за това Югоизточна Европа и Балканите да стават все по-добри места за живот и оттам да се привличат нови инвестиции, а не обратното. Качеството на живот на хората е основен приоритет не само на София, но и на ЕС“ – завърши Керезов.