Обратно Награди на Фондация "Стоян Камбарев" 2021

Виртуозната цигуларка Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев”
2021 Виктор Иванов получи Наградата за Кино 355

Изумителната 17-годишна цигуларка Лора Маркова е големият победител от 12-ата Официална церемония по връчването на наградитe на Фондация „Стоян Камбарев“. Най-младият концертмайстор в България спечели Наградата за Полет в Изкуството – бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и паричен приз от 3000 лв.

„Това е абсолютно нереално“, сподели развълнуваната до сълзи Лора. Маестро Йордан Камджалов я покани за пореден съвместен проект и откровено сподели: „Това, което прави Лора, е феноменално и богатство. Другите трябва да гледат и да се учат на изумителната ѝ техника, постоянство, широкоскроеност. Тя тепърва ще разнася славата на България“. От Лондон долетя изненада за Лора – пианистът Светослав Тодоров, носител на Наградата „Стоян Камбарев“ през 2018, обяви, че чрез STAR Platform ѝ подарява курс със световно известни цигулари за кандидатстването ѝ в най-елитните музикални консерватории в САЩ и Англия. Виртуозната цигуларка получи покана от проф. Пламен Джуров за съвместен концерт с елитния Камерен оркестър "Софийски солисти". Лора става и годишен стипендиант на Фондация „Стоян Камбарев“ до завършване на висшето си образование, получи покана да свири и на следващия Благотворителен бал в Лондон, съчетана с творческо посещение в Кралската Музикална Академия.

Младият кинорежисьор Виктор Иванов е носител на Наградата за Кино 355. Неговата петминутна черна комедия  „Да умреш 10 пъти“ му донесе красива статуетка и 10 000 лв. за следващия му филм. Хитовият режисьор на UNIVERSAL и член на международното жури Дон Майкъл Пол го покани да бъде негов стажант по време на следващия му холивудски филм, който ще снима в България.

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община.

YouTube –  https://www.youtube.com/channel/UCFcLUn9OufLfoK6AryhU8aQ
Instagram – https://www.instagram.com/kambarevfoundation/
FB – https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/