Обратно Над 3 500 проекта в сферата на културата са получили финансиране през 2020 г. от Столична община

 

Над 3 500 проекта в сферата на културата са получили финансиране през 2020 г. от Столична община. В тях са взели участие над 38 000 творци, а публиката е била 915 000 души, отчитат организаторите им.

Това сочат данните в доклада за дейността в сферата на културата на Столичната община. Освен преглед на проведените събития в дигиталния документ, който всеки може да прочете на artsofia.bg, е събрана информация и за всички антикризисни мерки и подкрепата, оказана на творците, и местата за култура в София през първата година, белязана от глобалната пандемия от КОВИД-19.

Столичната община беше първата институция в страната, която реагира на предизвикателствата пред творческия сектор и месец след обявяването на извънредно положение в България стартира инициативата „Солидарност в културата“ за подкрепа на независими творци и места за култура. По нея с бюджет от 634 000 лв. бяха подкрепени общо 232 проекта. По другата, създадена като отговор на КОВИД-19, Програма „Кризата като възможност“ бяха подкрепени 32 проекта.

В анализа са включени и коментари на творци, представители на национални и независими културни институти, организатори на събития, членове на творческия Съвет на Столична програма „Култура“. Представени са всички финансиращи механизми, с които Столичната община подкрепя творците, културните оператори и местата за култура в София, както и оценката на публиката чрез изследване на „Алфа Рисърч“, проведено през 2020 г. сред жителите на столицата.

Пълният доклад за дейността на Столична община в областта на културата за 2020 г. може да видите на: http://artsofia.bg/files/shared/2021/SO%20Culture%20Report_2020_15_7_21.pdf