Назад

Над 260 стопани на кучета са проверени този месец

 

Общо над 260 стопани на кучета са проверени от началото на май до днес в София. Съставени са три акта и са наложени глоби с фиш на място. При днешната проверка в парк „Хиподрума“ инспекторите съставиха акт на стопанин на домашно куче за  неспазване на мястото за разхождане, което е определено за тази цел по заповед на районния кмет.

Парковите пространства са споделени и затова се изисква хората, разхождащи домашни любимци, да се съобразяват с установените за това места. Проверяващите екипи установяват тенденция по отношение на документите, които трябва да предоставят на контролните органи и тяхната изрядност, но все още се констатират и собственици, които не спазват правилото за водене на повод, което обикновено създава предпоставка за инциденти.

Част от проверките са заедно с екипи на Общинска полиция, районните администрации и екипи на ОП „Екоравновесие“.  Актовете са съставени на собственици на кучета заради водене без повод. Броят на глобените с фиш за непочистване след дефекация са намалели в сравнение с предходните месеци. Проверките се правят както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата в столичните паркове и градини, междублокови пространства и други обществени места. Инспекторите следят за наличието на паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното. Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона ветеринарномедицинската дейност.