Назад

Национален център по мехатроника и чисти технологии работи в Техническия университет в София

 

Фандъкова: Създаването на иновативна среда за образование и развитие на научни постижения е важно за икономиката на града, за бизнеса и привличането на млади таланти в технологичния сектор

 

"Създаването на Центъра по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София е важно за икономиката на града и региона, както за образованието и развитието на научни постижения, така е за бизнеса и привличането на млади таланти в технологиите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Национален център по мехатроника и чисти технологии в Техническия университет.

"През последните години, виждайки напредъка на дигиталните технологии, заложихме тезата за нашия град, за развитие на иновациите и научната общност, бизнеса и образованието" – посочи също столичният кмет. Тя припомни, че още през 2014 г. е участвала лично в защитата на тезата за създаването на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и е защитавала идеята за подготовката на подобни проекти за МОН и научната общност.

"Убедена съм в потенциала на научната общност, защото София го доказа. Тук работят около 90% от технологичните компании в страната. Голям потенциал на София е работата на университетите и научните среди, с които Столична община установи трайно партньорство чрез общи проекти" – подчерта също Фандъкова.

На откриването на Центъра присъстваха ректорът на ТУ – София проф. инж. Иван Кралов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. Кралов припомни, че на 13 март 2020 г. пред сградата на блок 8 на ТУ – София, в "Студентския град", се е състояла официалната церемония за първата копка на Кампуса "Студентски град", по проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии", финансиран от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В Кампуса "Студентски град" към ТУ – София са изградени шестнайсет лаборатории, оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждането на авангардни изследвания в областите: мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника и др.

Фандъкова посочи, че "Техническият университет е наш партньор заедно с други университети и организации в сдружението, което създадохме: „Европейски цифров иновационен хъб за големи данни, високоскоростни изчисления и изкуствен интелект“. Целта е да се стимулира развойната дейност, трансфера на технологии и иновациите, както и прилагането на цифровите технологии в практиката.

Техническият университет е партньор и по Международен проект в областта на електрониката и IT системите в столичното метро. В момента работим по проект, който е за енергийна ефективност и оптимизиране на разхода на енергия в постояннотоковите ел. мрежи на метрото. Проектът е „Към интелигентни хибридни мрежи, базирани на DC oптимизиране на производителността на мрежата“.

 

Фотограф: Аделина Ангелова