Обратно Мирослав Боршош: В София откриваме сезона на оперните и балетни спектакли под открито небе

„За трета поредна година в Летния календар на културните събития на столицата поднасяме на почитателите на операта и балета незабравими емоции на откритата сцена до езерото Панчарево. Фестивалът „Музи на водата“ ще представи на фона на красивия градски декор най-доброто от репертоара на Софийската опера и балет, както и две премиери. А спектаклите за деца от Програмата „Опера в парка“ вече очакват най-малките на сцената в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ – каза заместник-кметът по повод началото на Летния фестивал.

На 8 юли "Музи на водата" се открива с премиерата на "Летящият холандец" – най-романтичната опера на Рихард Вагнер. Операта ще се играе и на 9, 10, 14, 15, 16 и 17 юли. В репертоара на фестивала влизат още оперите "Жената от езерото" от Джоакино Росини – на 28, 29 и 30 юли; "Пепеляшка" от Джоакино Росини – на 31 юли; "Кармен" от Жорж Бизе – на 11 и 13 август; "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини – на 12 август; "Евгений Онегин" от Пьотър Чайковски – на 14 август.

В програмата са и балетите "Сън в лятна нощ"от Феликс Менделсон Бартолди (Премиера) – на 21, 22, 23 и 24 юли; "Лебедово езеро" от Пьотър Илич Чайковски – на 4, 5, 6 и 7 август; "Хиляда и една нощ" от Фикрет Амиров – на 19, 20 и 21 август.

Почитателите на мюзикъла ще се насладят на "Мамма Миа!" от Бени Андершон и Бьорн Улвеус – на 25, 26, 27, 28, 31 август, както и на 1, 2, 3, 4 септември.

Програмата за деца през юли в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" е публикувана на: https://www.operasofia.bg/repertoire/opera%20v%20parka.

Фестивалът "Музи на водата" от Програмата "Опера в парка" се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.