Обратно Мирослав Боршош: С "Маршрут на мозайките в София" се запознаваме с детайли от културно-историческото наследство на столицата

 

"С изложба на открито, интернет страница и маршрут през 12 обекта разкриваме на столичани и гостите на града мозайки в София от различни периоди, обхващайки примери от Античността до съвремието. Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура" и е още една възможност малки и големи да научим повече за своя град, да се вгледаме в детайли от историята му, за които не сме предполагали или пропускаме в ежедневието си" – разказа заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Подробна информация за маршрутите, мозайките и техните автори е достъпна на сайта www.mosaictoursofia.info, който е основна част от проекта. Сред включените обекти са: храм "Свети Александър Невски", Археологическото ниво на базиликата "Света София", Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", Съдебната палата, Синодалната палата, Националният дворец на културата, Централната железопътна гара, Националният исторически музей, Регионалният исторически музей – София и др.

До 1 ноември в Галерия на открито в Градската градина може да бъде разгледана фотографска изложба, представяща мозайките от маршрута. 

По-голямата част от античните мозайки в Древна Сердика, украсявали частни и обществени сгради през 3. – 6. век, са разкрити по време строителни дейности през 20. и 21. век и днес са съхранени и експонирани на оригиналното си място на намиране или в музейна среда. Мозайките, създадени в София през 20. век, отразяват тенденциите в модерното българско изкуство при декорацията на религиозни и обществени сгради преди 1944 г., както и на тези, моделирали облика на обществените пространства у нас през 70-те и 80-те години на 20. век.

Проект "Маршрут на мозайките в София" се реализира от Фондация "Балканско наследство" с финансиране от Столична община по Програма "Култура" в направление "Културно наследство и социализация".