Обратно Мирослав Боршош: През лятото в София продължават джаз проектите

„След емоциите от трите вечери на A to Jazz Festival, дал началото на качествената музика през лятото в столицата, щастлив съм, че можем да предложим още два интересни концерта във второто издание на Sofia Jazz Days. И отново безплатни за меломаните!“ – представи заместник-кметът по култура поредната музикална инициатива в София, организирана с подкрепата на Столична община.
На 8 и 17 юли в кино „Кабана“ Sofia Jazz Days поднасят два проекта. Група A3ck, създадена преди три години от Владислав Мичев и  Димитър Благоев, излиза на сцената на 8 юли в 20:30 часа. В необикновения музикален експеримент участват Владислав Мичев (бас тромпет), Димитър Льолев (алт саксофон), Димитър Благоев (китара), Евден Димитров (бас) и Васил Вутев (барабани). Като претопява индивидуалния стил на всеки един от музикантите групата дава възможност на слушателите да се впуснат в пътешествие отвъд хоризонта на очакванията. Композициите са авторски и представят характерния стил на A3ck.

На 17 юли от 20:30 часа е концертът на Noise Linguistix – музикална инициатива на басиста Михаил Иванов, който е добре познат както на българската, така и на европейската музикална сцена, носител на много международни награди, сред които и за най-добър солист на Dutch Jazz Competition, който се провежда на North Sea Jazz Festival в Ротердам, Нидерландия. Разнообразието от стилове, в които той се чувства у дома си, го водят до сътрудничество с имена като Малик Медзадри (Magik Malik), Итамар Борохов, Лиз Райт, Майкъл Мосман, Алексия Василиу, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Христо Йоцов, Мартин Любенов и др.
Около основното ядро – Александър Логозаров (китара) и Михаил Иванов (бас) – гравитират специално подбрани гост-музиканти и така се ражда дебютният албум Scattered Vibrations от 2021 г. ("Разпилени вибрации"). Музиката е гъвкава и податлива на настроенията на музикантите, всеки гост-музикант – чрез таланта и чувствителността си – ѝ придава различни измерения. За концерта си в София Noise Linguistix ще бъдат в компанията на Росен Захариев (тромпет) и Христо Йоцов (барабани).

Концертният цикъл Sofia Jazz Days е част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община. Концертите са със свободен вход.