Обратно Мерки в подкрепа на семейния и среден бизнес в София, на творците, културните оператори и на общинските поликлиники

"Благодаря на всички съветници, които гласуваха мерките в подкрепа на семейния и среден бизнес в София, на творците и културните оператори и на общинските поликлиники. Работихме заедно и с аргументи. Така вече имаме първи пакет с конкретни мерки в помощ на част от най-силно засегнатите от кризата в момент, в който имат най-голяма нужда." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Мерките са:

 Столичната община няма да събира такси за тротоарно право от търговски обекти и заведения, затворени заради извънредното положение. Собствениците им трябва да подадат заявление до съответната районна администрация. Това важи и за заведенията, които работят само доставка на храна по домовете.

 Търговци, наематели на общински имоти, няма да плащат наем за времето, през което са затворили обектите си във връзка с извънредното положение.

 Общинските наематели, които са работили, но имат над 50% спад в оборота спрямо същия период миналата година, могат да ползват 50% отстъпка от наема.

 Обектите, които са работили, но имат спад в оборота между 20% и 50%, ще могат да ползват 20% намаление на наема.

Тези мерки се отнасят до всички наематели на общински имоти за търговска дейност. Спадът в оборотите ще се доказва с декларация и счетоводни документи.

Създаваме гаранционен фонд от 1 млн. лв., чрез който банките ще издават гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата. Предвижда се да се обезпечават до 50% от главницата на заемите до 15 000 лв. Столична община ще обяви конкурс за избор на финансов посредник, който да предоставя допълнително гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен лимит ще е до 300 000 лв. и с него гаранциите могат да достигат 80%.

Два месеца отсрочка получават софиянци за плащане на първата вноска за такса смет. Вместо до 30 април тя ще се дължи до 30 юни. С два месеца е удължен и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и данък МПС. Тази отстъпка може да се ползва до 30 юни.

 Финансиране от 1 млн. лв. за осигуряване на заплати в общинските поликлиники.

 С инициативата „Солидарност в културата“ осигуряваме 400 000 лв. за подкрепа на свободните творци и културните оператори.